04-11-2018 Sacha Kraanen

Gábor Tarjá

'Latitude/longitude'

Tijd: 13.30-14.00 uur
Entreeprijs: € 20,00
Hinthamerstraat 74
5211 MR 's-Hertogenbosch

Gábor Tarján is een zeer veelzijdige componist en slagwerker die actief is binnen de moderne gecomponeerde muziek en het theater. Hij is componist en muzikaal leider van Het Filiaal Theatermakers, een gezelschap dat over de hele wereld naam heeft gemaakt met sterke, poëtische voorstellingen vol opzienbarende visuele effecten en live muziek. Tarján zoekt in zijn muziek altijd naar een poëtische waarheid. Zijn werk wordt gekenmerkt door extreme contrasten, harde passages afgewisseld met de meest breekbare stiltes, verfijnde kleuren en niet-alledaagse ritmes. “Het ongrijpbare en het mysterieuze is wat mij ontzettend interesseert maar de muziek moet wel altijd blijven communiceren”, benadrukt Tarján. Zijn muziek werd gespeeld door het Ives Ensemble, Nederlands Kamerkoor, Ensemble Insomnio, Doelen Ensemble en Nederlands Blazers Ensemble.

Tijdens de Kunstmuziekroute presenteert Tarján zijn werk Latitude/Longitude (2015) dat hij schreef voor het IJslandse DuoHarpverk. Naar aanleiding van Judith Schalanskys mysterieuze boek Atlas of Remote Islands begon Tarján na te denken over verafgelegen eilanden in termen van klank en geluid. “Ik hoorde klanken die de kwaliteit hadden van steen en ik hoorde verre stemmen. Stemmen die vanaf een ver eiland steeds maar naar de wereld roepen maar die boven de enorme zee oplossen voordat iemand ze hoort.”

Latitude/Longitude is opgebouwd uit een aantal scènes die bijna op muzikale stillevens lijken. Het werk wordt uitgevoerd door harpist Eva Tebbe (Duo Bilitis) en slagwerker Niels Meliefste (Slagwerk Den Haag). Tijdens het stuk spelen ze dezelfde ritmes maar in verschillende tempi ten opzichte van elkaar. “Uiteindelijk wordt alles steeds stiller alsof de camera steeds verder uitzoomt op het regenachtige eiland”, aldus de componist.

Programma
Gabor Tarjan - Latitude/Longitude

Eva Tebbe - harp
Niels Meliefste - slagwerk

Klik hier voor meer informatie en kaarten.

Deze voorstelling is onderdeel van November Music.