12-01-2019 t/m 27-01-2019 Mieke Kuijpers

Ik vind het leuk om met jou te vilten

Met werk van Ruben den Hartog en Marieke van Beek

Tijd: 9.00 - 17.00 uur
Hinthamerstraat 74
5211 MR 's-Hertogenbosch
Op 12 januari om 12.30 uur opent bij Muzerije de expositie Ik vind het leuk om met jou te vilten. Tijdens deze bijzondere expositie is het viltwerk van Ruben den Hartog en Marieke van Beek te zien. Marieke is docent textiele vormgeving die zich heeft toegelegd op het begeleiden van speciale kinderen. Ruben is een jongen van 17 met een niet aangeboren hersenafwijking (NAH) en een beperking. Elke week vilten ze samen. Na vier jaar samen vilten wordt het resultaat getoond. 


Het vilten begon als houvast in een verwarrende en angstige wereld na een hersenletsel dat Ruben opliep op 12 jarige leeftijd. Maar hoe meer hij zich de vilt-technieken eigen maakte, hoe meer Ruben vooruitgang boekte in zijn herstelproces. Voelen en kneden bleken een uitweg voor de vele emoties. De ontwikkeling die Ruben de afgelopen vier jaar heeft doorgemaakt is zichtbaar in deze bijzondere tentoonstelling.

Tijdens de opening van de expositie geeft Marieke van Beek een korte presentatie over haar werkwijze:

“Het werken met speciale mensen (NAH, ASS, PTSS) legt een vergrootglas op mijn functioneren als docent. Mijn leerling en ik zijn neurologisch divers. Dit beïnvloedt onze educatieve relatie. We gaan beiden door een proces. Voor Ruben is dat wekelijks ervaren van tactiele prikkels waardoor hij zich verder kan ontwikkelen. Voor mij is dat wekelijks afstemmen op iemand met een andere denkstijl. Dat ervaar ik als uitermate boeiend. Als mens zijn we gelijkwaardig. In de gehanteerde werkwijze staat daarom het contact voorop. Ruben leert vanuit het contact. “

Deze expositie is boeiend voor iedereen in het kunst onderwijs en iedereen die te maken heeft met speciale kinderen of jongeren. Hij loopt van zaterdag 12 januari tot en met zondag 27 januari. Op doordeweekse dagen is de tentoonstelling geopend tijdens kantooruren. In de avond en in het weekend wisselend geopend.