28-10-2019 t/m 02-11-2019 Mieke Kuijpers

Expositie IDENTIFY US

Models of fading identity in a digital world

Tijd: 9.00 - 17.30 uur
Entreeprijs: € 0,00
Hinthamerstraat 74
5211 MR 's-Hertogenbosch

IDENTIFY US

Models of fading identity in a digital world

Identiteit is in dit digitale tijdperk vooral een zaak van ‘data’ geworden. Mensen worden benoemd, genummerd, gelabeld of anderszins teruggebracht tot waardes en categorieën. Persoonlijke gegevens worden afgezet tegen gemiddeldes en gedragspatronen van miljoenen anderen. Wat gebeurt er met onze identiteit als we deze data (on)bewust delen? Wie observeert en categoriseert ons? En hoe? Is wat jou tot jou maakt om te zetten tot data? Ben jí?´ te zien in data? 

De camera’s die ons en onze omgeving in de gaten houden zijn slechts het topje van de ‘big brother’ ijsberg. De grootste massa is de software die gegevens registreert en in algoritmes interpreteert en reduceert. Via sensoren, sociale media, ‘internet of things’ wordt ons leven vastgelegd en gerepresenteerd door gegevens, verzameld door verschillende partijen voor verschillende doeleinden.In de online wereld ben je doorlopend zichtbaar, maar word je ook gezien?
Wat doet het met ons zelfbeeld als we altijd en overal zichtbaar zijn en gemeten worden? Wie ben je waar? En misschien nog belangrijker; hoe en door wie word je gezien?

De tentoonstelling IDENTIFY US werpt een blik op de valkuilen, krochten en mijnenveld van de digitale data-wereld. De kunstwerken kunnen gezien worden als modellen waarmee de begrippen ‘identiteit’ en ‘zichtbaarheid’ onderzocht worden. Het grijze gebied van veranderen, vervagen en verliezen van identiteit en data-eigenaarschap in een digitale wereld, wordt door vijf kunstenaars met humor en inventiviteit op een pijnlijke manier blootgelegd en ontrafeld.

Deelnemende kunstenaars:
Eva van Boxtel, Dries Depoorter, Stanny van der Elst, Anouk Kruithof, Coralie Vogelaar, Sylvain Vriens.

De opening is op maandag 28 oktober, 20:00 uur en wordt verricht door wethouder M. van der Geld. Nadine Roestenburg gaat deze avond kort in gesprek met de kunstenaars over de impact van digitale technologieën en internet op kunst, design en de samenleving. Iedereen is welkom. 

De tentoonstelling IDENTIFY US maakt deel uit van Den Bosch Data Week en wordt in opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch door Willem Twee muziek en beeldende kunst georganiseerd.
Curator: Ivonne van der Velden.