16-09-2019 t/m 03-10-2019 Sacha Kraanen

STILLLEVENS

Vijfenzeventig jaar bevrijding in een collectie van 75 maquettes

Tijd: 10.00-18.00
Entreeprijs: € 0,00
Hinthamerstraat 72
5211 MR 's-Hertogenbosch

In 2019 en 2020 vieren we dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. 

Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen, waarin een levens veranderende keuze centraal staat. Vijfenzeventig verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een Brabant breed programma en de (inter)nationale campagne Brabant Remembers. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken.
Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven is door Brabant Remembers aangesteld als curator om gemeenten en andere partijen te inspireren bij het ontwikkelen en uitvoeren van projecten. Om alle verhalen te verbinden en te verbeelden in een duurzame canon en toegankelijk te maken voor een breed publiek heeft hij het concept van de STILLLEVENS bedacht. 

STILLLEVEN is een collectie van 75 maquettes (40cm x 40cm) op schaal 1:87/H0 gemaakt door Studio Rocco Verdult. Hiermee willen we het publiek letterlijk om het verhaal heen laten lopen en zo de kans geven vanuit verschillende perspectieven naar een sleutelscène te kijken die het verhaal kenmerkt. De collectie zal voornamelijk bestaan uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in het donker en in de nacht worden zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène worden gekleurd om daarmee het publiek te gidsen en een houvast te bieden. Zodoende wordt de menselijke kant van elk verhaal centraal gesteld en krijgt het publiek de kans zelf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Het publiek kan vervolgens voor zichzelf bepalen om het feitelijke verhaal te gaan lezen of om hierover met anderen in gesprek te gaan.