25-10-2020 Lydia Vlagsma

AFGELAST - Cultuurbosch Café: (IM)POSSIBLE MOVES

Digitale dansmiddag voor iedereen

Tijd: 14:00-16:00
Entreeprijs: € 0,00
Hinthamerstraat 72-74
5211 MR 's-Hertogenbosch

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kan dit Cultuurbosch Café helaas niet plaatsvinden. 

Samen hossen in de kroeg of volle zalen voor een balletvoorstelling zit er even niet in. Maar gelukkig is dansen nog veel meer dan dat. Op 25 oktober presenteert Cultuurbosch samen met (IM)POSSIBLE BODIES het online Danscafé: (IM)POSSIBLE MOVES.

Zelfexpressie, interactie met muziek en samen bewegen staat centraal – en dat allemaal online. Doe mee met de digitale workshop Drag Up van Maybe Boozegeoisie of laat je inspireren door de TedTalk en dansdemo Ilona Schooneveld, over haar weg van rolstoel naar topsport. Samen gaan we op zoek naar de grenzen van fysieke dans: kun je dansen met je kleding, rolstoel of een hologram? Dans je echt samen als er een internetverbinding tussen jullie in staat? Kortom, het wordt een spannende middag waarin maar één ding zeker is: dansen is voor iedereen!

PROGRAMMA

- Workshop: Drag Up door Maybe Boozegeoisie en Kendy Barr. Deze editie gaan we drag gebruiken om in de toekomst te kijken! Wat voor soort cyborg zou jij willen zijn? Hoe kan technologie een verlengstuk van je lichaam zijn? Tijdens de Drag Up gaan we deze kernvraag van (IM)POSSIBLE BODIES op een speelse manier onderzoeken. Met glitters, kleuren, pruiken, aluminiumfolie en micro-chips!

Lezing + dansdemo Ilona Schooneveld: "Mijn TED talk gaat over mijn weg van rolstoel naar topsport en alles wat dat met zich mee heeft gebracht. Ik hoop jullie een stukje mee te kunnen geven van mijn drijfveren en kijk op het leven. Tot slot toon ik samen met mijn partner een showdance gebaseerd op mijn verhaal."

(IM)POSSIBLE BODIES toont in het Danscafé een augmented reality werk (te zien via je smartphone of iPad) en een dansfilm:

- Dansvoorstelling in Augmented Reality, Nederlandse première. Redouan Ait Chitt, F.E.A.R. False Evidence Appearing Real (Nederland, 2020) Duur: 2 min.

Ergens binnenin ons is dat stemmetje. Het stemmetje dat je tegenhoudt of zegt dat je iets niet kunt doen. Herkenbaar? Als we dat stemmetje een naam geven zou het dat zijn: Angst. Als je altijd naar angst luistert, zul je een leven leiden met barrières en beperkingen. Leer om te gaan met angst door het te accepteren en te omarmen, zodat je je kunt aanpassen om het vervolgens te overwinnen. Beleef deze dansvoorstelling in de (IM)POSSIBLE BODIES Augmented Reality app.

- Dansfilm, Nederlandse première. Doris Uhlich, Every Body Electric (Oostenrijk, 2018). Duur: 3-5 min.

Doris Uhlich werkt regelmatig samen met mensen met een lichamelijke beperking – voorlopers van het eerste uur als het over cyborgs gaat – en creëert individuele en collectieve dansvormen die drijven op energie. Elk lichaam heeft zo haar/zijn/hun manieren om dynamiek en vleselijk genot te articuleren. Bewegingen zelf zorgen ervoor dat het lichaam wordt opgeladen, ze worden een soort endogene brandstof. Every Body Electric is een simpele, maar radicale uitnodiging om via dans mogelijkheden te verkennen, ze zichtbaar te maken en diep in een archeologie van energie te duiken. Welke andere mogelijkheden openen zich wanneer machines – bijvoorbeeld rolstoelen, prothesen en krukken – worden beschouwd en opgevoerd als verlengstukken van het lichaam?

Je kunt je inschrijven voor de workshop Drag Up of de lezing met de dansdemo. De bijdrage van (IM)POSSIBLE BODIES wordt tussentijds vertoond. 

Zondag 25 oktober, 14:00-16:00, gratis toegankelijk, aanmelden via info@cultuurbosch.nl. We sturen je dan een link toe waarop de middag uitgezonden wordt. Tot dan!

Afbeelding: Redouan Ait Chitt, door fotograaf Baki