Blogbericht Teuntje Cuijpers

Babel op zn robots

Wat gaat kunstmatige intelligentie nu werkelijk voor ons betekenen

Geplaatst op 13-2-2020

Tegenwoordig zijn robots haast niet meer weg te denken. Zelfrijdende auto’s en robots die patiënten in het ziekenhuis naar hun kamer brengen, komen ineens dichterbij dan ooit. Wat betekent dat nou voor ons? Moeten we massaal schuilkelders maken en rantsoen gaan inslaan? Het antwoord is.. Nee, nog lang niet! Waarom dat dan zo is? Dat leg ik je hieronder uit.

Generatie Skywalker 

Wanneer ik denk aan robots, denk ik meteen aan Star Wars karakter C-3PO. Dat is een zelfstandige robot die, wanneer je hem aan zet, verantwoordelijk is voor de communicatie tussen verschillende ‘wezens’. Toen Star Wars in 1977 gereleaset werd, leek C-3PO nog een robot in de verre, verre toekomst. Nu ligt dat wat anders. Waar C-3PO eigenlijk als vertaler dient, weten robots tegenwoordig de beste schakers en Go-players van de wereld te verslaan. Op kansberekening-gebied is de mens overtroffen, maar dat is ook niet gek. Qua technologie neemt de beschikbare rekenkracht die we in computers stoppen namelijk elk jaar net zo veel toe, als alle jaren ervoor bij elkaar. Dat is een exponentiële groei waar je u tegen zegt! 

One-trick pony… Ehh, robot 

Een presentatie over robotisering, die gegeven werd door Randall van Poelvoorde, liet blijken dat de robots die in onze nachtmerries voorkomen écht nog niet aan de orde zijn. Hiervoor gebruikte hij het begrip ‘narrow AI’, wat niet veel meer betekent dan een robot die maar één kunstje kan. In mei 2018 introduceerde Google een virtuele assistent die via de telefoon een afspraak boekte bij een kapperszaak. De medewerkster had niet door dat ze met een robot sprak, een detail dat veel mensen als schokkend beschouwden. Tóch hoeven we niet bang te zijn dat we in de nabije toekomst het verschil niet meer zien tussen robots die de straten bewandelen en mensen die de straten bewandelen. De virtuele assistent kan namelijk basale vragen beantwoorden, maar loopt vast wanneer wordt gevraagd of ze een koekje bij de thee lust. Iets waar wij mensen erg weinig last van lijken te hebben. Koekje? Lekker! 

Mogelijkheden binnen handbereik 

Om uit te leggen dat robots mede door ons consumenten worden gemaakt, neem ik je nog even mee terug naar de presentatie van Randall. Hij legde namelijk uit wat de vraag van de consument nou te maken heeft met de rise of the robots. Ik neem even een hartstikke gangbare situatie als uitgangspunt: Help, de kattenbrokken zijn op. Sinds Amazon de spraak-gestuurde virtuele assistente Alexa op de mark bracht (en kort daarna Google met Google-home volgde) kun je heel makkelijk boodschappen doen vanuit huis. Je hoeft maar te vragen of Alexa kattenbrokjes voor je koopt en zonder er nog naar om te kijken heb je ze morgen in huis. ‘Fijn, zo’n huis aan huis robot, maar meer dan dat hoeft voor mij niet hoor!’ Dat zou je denken, maar jij als consument wilt de kattenbrokjes toch de volgende dag hebben? Next day delivery, wel te verstaan, iets waar wij als consument zelfs extra voor zouden betalen! Om de kattenbrokjes de volgende dag al in huis te hebben, hebben we vrachtwagenchauffeurs nodig. Drie keer raden, die hebben we niet. Om de volgende dag kattenbrokjes binnen te krijgen heb je niet alleen Alexa of Google-home nodig, maar ook zelfrijdende bestelwagentjes. Dan pas zijn de kattenbrokken, of je chocoladereep of wasmiddel, écht binnen handbereik. 

Robotisering bij bieb… bieb… Babel 

Van 3 tot en met 8 februari organiseerde Babel Den Bosch een event met de naam Ik.Wij.Robot. Tijdens dit event werden er verschillende toffe dingen georganiseerd, die allemaal in het teken stonden van intelligente robots en wat dat dan voor ons zou betekenen. Naast debatten, gesprekken en presentaties werden er ook workshops en een expositie georganiseerd, voor alle leeftijden! Dat event is nu voorbij, maar dat wil niet zeggen dat er niets ‘robottigs’ meer te vinden is bij Babel. In de collectie kun je verschillende boeken vinden over robotisering, AI en andere technische hoogstandjes. Zelfs als er zelfrijdende auto’s komen, hoef je daar niet je luie stoel voor uit. De collectie bekijken kan gewoon online!  

 

Laat je me weten of je dit stuk interessant vond? Bedankt voor het lezen en tot de volgende! 

 

Teuntje 

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.