Blogbericht George van der Zande

Bosch Decor Collectief

Een kijkje achter de schermen

Al tien jaar heeft het Bosch Decor Collectief (BDC) haar werkplaats in het Boschveld Ambachtencentrum. Het BDC houdt zich bezig met het maken van de decors en met de technische ondersteuning op het toneel. Hun laatste grootste opdracht was het ontwerpen en bouwen van een Narrenschip voor de gelijknamige voorstelling in het Jeroen Bosch Art Center. Het Narrenschip werd gespeeld door muziektheatergezelschap de Meijerij.
Nieuwsgierig naar de bouw van een heus Narrenschip ben ik op een regenachtige avond een kijkje gaan nemen bij het BDC. Het BDC is opgericht in 1985 en leidde tot 10 jaar terug een soort van nomadenbestaan. De decorclub, allemaal vrijwilligers, volgde de ene naar de andere productie op het gebied van onder meer musicals, revues, toneel en ballet. Ter plekke ontwerpen, bouwen en schilderen. Meestal was dat in leegstaande hallen. Joop Nafzger is al een hele poos voorzitter van het BDC. Samen met een club heel handige, maar vooral enthousiaste vrijwilligers zijn er heel wat decors ontworpen en gebouwd.
Met stijgende bewondering heb ik naar de bouw van het Narrenschip staan kijken. Er werd volop gezaagd en geschilderd. Het voor- en achtersteven van het Narrenschip moest toen nog op kleur worden gebracht en gezien het aantal meters was dat best een pittige klus. Joop Nafzger is heel blij met deze plek. ‘Hier hebben we genoeg ruimte om decors te bouwen en ook decorstukken en rekwisieten op te slaan. We huren het pand van de BIM tot in ieder geval volgend jaar juni. Het mooie is dat we met een betrekkelijk kleine groep van zo’n tiental vrijwilligers een grote groep aan culturele instellingen kunnen ondersteunen met decors en technische adviezen op het toneel en achter de coulissen. Zo kunnen kunnen honderden amateurs en (semi)professionals hun hobby beoefenen en vele toeschouwers laten genieten van hun kunsten. En dat voor weinig geld. De producties zorgen voor de materialen, we geven aan wat we nodig is. Het gaat om theatergezelschappen zoals de Meijerijverenigingen, balletscholen, operagezelschappen en koorverenigingen, maar ook om scholen’.

De vrijwilligers bij het BDC zijn (niet)werkenden. Een groep werkt op maandagmorgen aan het Narrenschip en een groep op dinsdagavond. Het zijn allemaal hobbyisten. Een belangrijke voorwaarde is dat een vrijwilliger twee goede rechterhanden heeft, anders gaat het niet lukken. Maar zo te zien aan het houten bouwwerk werken er met het BDC vaklui. Intussen zijn ze al lang bij elkaar, hebben veel plezier met elkaar. De BDC’ers zijn een hechte club geworden.
 

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.