Blogbericht Henk Langenhuijsen

Musicasa

van de redactie

Een eigen theater

Het idee ontstond toen ze vorig jaar haar woonhuis aan de Wilhelminastraat in Hintham ging verbouwen en achter in de tuin tijdelijk een bouwkeet kwam te staan. “Zou het niet geweldig zijn als die zou kunnen blijven staan en dat ik die ga gebruiken voor mijn zanglessen,” vroeg bewoonster Marij van Heijster zich af. Dat bleek niet haalbaar, maar het idee liet haar niet meer los. Samen met haar man zette zij de schouders eronder met als gevolg dat ze nu haar eigen muzieklokaal in de tuin heeft. ‘Musicasa’, zoals ze haar tuinhuis heeft genoemd, is zelfs meer dan dat. Het is een goed geoutilleerd theatertje met 35 stoelen, voorzien van licht en geluid en een backstage met kleedruimte en toilet. 

Onlangs speelde toneelgroep Impla uit Empel in dit theater. Een kwestie van toeval omdat Anke Heesbeen, de regisseur van de groep, en de bewoonster elkaar kennen, onder meer via theatergroep Moyses’ Bosch. De stoelen komen uit het pand aan de Burgemeester Loeffplein.

Voor Van Heijster is ‘Musicasa’ de verwezenlijking van een droom. Zij is een ervaren stem- en zangcoach, dirigent van enkele pop-, gospel- en theaterkoren en van diverse blaasorkesten, zoals harmonie- en fanfareorkesten. Een bezige bij die niet zonder muziek kan. “Muziek is voor mij net zo belangrijk als ademhalen. Zo simpel is het. Het is niet alleen fantastisch, het is ook gezond voor lichaam en geest. Muziek haalt me uit mijn hoofd en brengt me in contact met mijn gevoel.”
 
Het theatertje is vooral bedoeld als lesruimte. “Zo kunnen mijn leerlingen ervaren hoe het is om op een podium te staan en voor publiek te zingen. Zij leren hun angsten te overwinnen en bij zichzelf te blijven. Hier is het veilig. Kinderen komen bij mij over de vloer, maar ik heb ook iemand van 70 jaar die het podium op wil. Tijdens een presentatie kunnen ze familieleden en vrienden uitnodigen. Ook kan ik hier workshops aan grotere groepen geven.”

“Onlangs heb ik een cursus geluidstechniek gevolgd, omdat ik merkte dat koren en zangers vaak zo afhankelijk zijn van de techniek. Die kennis komt nu goed van pas,” aldus Van Heijster. Verhuur aan derden is een optie, maar haar drukke agenda laat het niet toe dat ze actief gaat werven. “Ik maak geen reclame, ik zie wel wat er gebeurt. Vooralsnog ben ik er zelf heel gelukkig mee.” 
Meer informatie: www.muziekmetmarij.nl
Henk Langenhuijsen - zie ook BD 18-12-2015

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.