Blogbericht Maja Kerkhof

8 manieren om je creativiteit te ontwikkelen

maandag 2 november 2015

Daar is –ie dan: ons artikel over creativiteitsontwikkeling. In het vorige artikel hebben we het al gehad over creativiteit en in hoeverre dit aangeboren of aangeleerd is. Met als conclusie dat je je zeker niet hoeft (mag!) neer (te) leggen bij het idee ‘ik ben nu eenmaal niet creatief’, geven we je vandaag 10 manieren om je eigen creativiteitsontwikkeling te vullen.

Daar gaan we:
1.   Doorbreek routines
Het lijkt misschien een open deur, maar routine is dodelijk voor je creativiteit, simpelweg omdat je hersenen niet traint. Ze gaan op de automatische piloot. Hoewel routine ook veel waarde heeft in je leven en dat van kinderen, kan een simpele verschuiving van activiteiten of een andere invulling van een ‘vast moment’ al een verschil maken. |
2.   Durf te falen, laat perfectie los
Hè getver, hoor ik mensen denken. Falen, dat wil ik nou juist kost wat kost voorkomen. En juist in die angst zit een enorme beperking. De angst om te falen laat je namelijk altijd kiezen voor de veiligste weg, waardoor je risico’s die juist tot creativiteit leiden, vermijdt. Zeker wanneer je een trotse perfectionist bent; probeer in kleine stappen jezelf eens wat meer speelruimte te geven. 
3.   Verbreed je kennis en vaardigheden
Hoe meer dingen je kunt, weet en leert, hoe groter je pakket aan vaardigheden en kennis is om te raadplegen bij het uiten van creativiteit. Leer een muziekinstrument bespelen, lees eens een (ander type) boek of pak een deeltijd studie of cursus op.
4.   Zoek een inspirerende omgeving
Kunstenaars zoeken al eeuwen bijzondere omgevingen of personen op. Zo kun jij je eigen ‘muze’ zoeken. Voor de één een wandeling in het bos, voor de ander een museum. Zoek naar niet standaard plaatsen en stap ook hier eens uit je routine. Nieuwe dingen zien, leidt tot inspiratie. Nieuwe prikkels kunnen ook een online blog zijn of een nieuw soort tijdschrift. Prikkel jezelf met nieuwe dingen!
5.   Onthoud ingevingen
Bijna iedereen heeft weleens een ingeving, een spontaan idee, mening of visie op iets. Vaak gebeurt dat als je in bed ligt, onder de douche staat of in de auto zit. Het gros van die ideeën laat je voor wat ze zijn en vergeet je al voor je je kantoor of huis bereikt. Train jezelf om die dingen te onthouden en bijvoorbeeld op te schrijven. Ze vormen zo weer extra bagage in je arsenaal.
6.   Daag jezelf uit
Het is zo simpel als nieuwe, maar ook moeilijke dingen doen. Heb je moeite met zelf navigeren, ga er dan toch eens op uit. Vind je iets vreselijk eng, probeer het toch! Hoe eng en enorm de drempel soms lijkt, de overwinning van het doen is naast een ontwikkeling van creativiteit ook heel goed voor je zelfvertrouwen. 
7.   Doorbreek denken in wat NIET kan
Ken je die mensen die tijdens een brainstorm alleen benoemen waarom een idee NIET kan. Dat ‘afschieten’ is dodelijk voor je creativiteit en die van anderen.  

8.   Train je brein

Leg jezelf regelmatig onoplosbare problemen voor. Probeer binnen 1 dag de vluchtelingenkwestie op te lossen, bereik wereldvrede in een week of bedenk hoe je binnen 12 uur alle wereldsteden kunt hebben bezocht. Juist de onoplosbaarheid dwingt je om buiten de gebaande paden te lopen.

 

Prikkel je creativiteit bij Muzerije
Wij dompelen ons dagelijks onder in creativiteit en zien daaruit de mooiste dingen voortkomen. Van jong tot oud ontdekken mensen nieuwe talenten, zoeken grenzen op, zien, leren en ervaren nieuwe dingen en prikkelen ons, onze docenten én hun medecursisten met bakken aan nieuwe ideeën.
Prikkel ook jouw creativiteit bij Muzerije: Bekijk ons cursusaanbod, of kom gewoon eens binnen kijken!
Klik hier voor een overzicht van alle Muzerije blogs.

 
 
 
 
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.