Blogbericht Lieke Witlox

Waarom elk kind zou moeten dansen..

woensdag 16 december 2015

Bij Muzerije vinden we dans heerlijk! In elk vorm en voor elke leeftijdsgroep is dans één van de prachtige vormen van kunst. Nu snappen we wel dat we als cultureel centrum een beetje prediken voor eigen parochie als we vinden dat iedereen zou moeten dansen, maar tóch hebben we daar een paar goede redenen voor:

 
1.   Dansen is gezond
Inkoppertje natuurlijk! Zeker in de tijd waar we landelijk zoeken naar manieren om de toenemende hoeveelheid kinderen met overgewicht aan het bewegen te krijgen, is dans daarin een goede optie. Dansen is er in tal van vormen en daarom is er vaak meer aansluiting met een kind dan we denken.
De bezwaren die ontstaan bij dansen, komen vaak vanuit volwassenen! Een (aangepraat) gebrek aan ritmegevoel, timing, flexibiliteit wordt vaak pas een beperking op latere leeftijd. En daar komt punt 2 vandaan.
 
 
 
2.   Kinderen hebben een natuurlijke bewegingsdrang
Dit is aangeboren. Al vanaf de geboorte zoeken kinderen naar manieren om zich fysiek te ontwikkelen: ze gaan bewuster bewegen, leren motorisch handelen en stellen zichzelf zo in staat te leren kruipen, lopen, staan, pakken etcetera. 
Kinderen hebben een behoefte om te experimenteren.
Dat dit niet bij elk kind even snel gaat, doet niets af aan hun natuurlijke bewegingsdrang!
 
3.   Leren dansen ontwikkelt creativiteit
Hee, daar is –ie weer! Creativiteitsontwikkeling is onlosmakelijk verbonden aan dans omdat het kinderen leert creatief te denken en stimuleert om vrij te bewegen en daarbij hun gehele lichaam te betrekken.
Kinderen hebben een grote verbeeldingskracht waar dans goed bij aansluit. Zo vormt dans een leerproces én een creatief proces; kinderen leren de expressieve mogelijkheden van hun lichaam kennen en toepassen en prikkelt tegelijkertijd hun fantasie: zoek naar meer mogelijkheden en oplossingen.
De verbeeldingskracht van kinderen is vaak groter dan die van volwassenen en is iets om te koesteren.
We schreven eerder al twee artikelen over creativiteit en de ontwikkeling ervan bij kinderen én volwassenen. Zeker even lezen:
 
4.   Dansen maakt fysiek sterker en bekwamer
Net als andere sporten is dansen goed voor je! Fysieke aspecten als kracht, lenigheid en conditie train je met dans. Ongeacht welk type dans je doet, bewegen is gezond en houdt je lichaam fit. Het mooie aan dans is, afhankelijk van het trainingsniveau, dat veel van deze fysieke voordelen bijna vanzelf lijken te ontstaan. Door het plezier dat kinderen uit het bewegen halen, voelt het niet als training. En die voordelen gelden uiteraard ook voor volwassenen!


 
5.   Dans vergroot het zelfvertrouwen
Dans past heel goed binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Je doet namelijk een beroep op je persoonlijkheid: kinderen leren zich open te stellen en iets van zichzelf te laten zien.
De veiligheid van de omgeving waarin dit gebeurt is natuurlijk, net als bij alles, van toepassing. Hoe prettiger kinderen zich voelen, hoe eenvoudiger ze zich laten gaan en hoe meer ze echt durven te laten zien wat ze kunnen.
De docenten bij Muzerije zijn stuk voor stuk professionals, maar ook mensen die genieten van wat ze zien gebeuren, in de kinderlessen én bij onze danscursussen voorvolwassenNeem eens een kijkje bij alledanslessen voor kinderen in dit overzicht of kom een keer een kijkje nemen! 

Klik hier voor een overzicht van alle Muzerije blogs

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.