Blogbericht George van der Zande

In de ban van

Jeroen Boschjaar

Wie is er al in de ban van het Jeroen Boschjaar? In ieder geval Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum. In een tv-spotje in het kader van JB500 zei Wim Pijbes dat hij naar Den Bosch komt om de tentoonstelling van de uit het as gerezen Jeroen Bosch te bezoeken.  Wie weet komt hij wel mee in het kielzog van hotemetoten waaronder onze koning die de overzichtstentoonstelling zal openen. Intussen heeft onze minister van cultuur Jet Bussemaker het JB500 jaar met de moederlijk klinkende woorden: 'welkom thuis Jheronimus', al geopend.

Het feest is begonnen, al merk ik er nog weinig van in onze binnenstad. Alleen aan de voorkant van het Stadhuis hangen rode banieren met figuren van zijn schilderijen. In the place to be: het Noord-Brabants museum worden overuren gedraaid om de twintig schilderijen op de juiste plek te hangen. Ik zou zeggen: gewoon naast elkaar ophangen, om te beginnen met de Kruisdraging, want zo te lezen in het BD is het een pittige klus.
Ja, wie is er al in de ban van het Jeroen Boschjaar? Ik moet zeggen dat ik nog weinig Bosschenaren heb gesproken die in de ban zijn geraakt. Zaterdag sprak ik nog iemand die zelfs zijn schilderijen spuuglelijk vindt met al die rare duivelse monstertjes. ‘Ik snap niet waarom ze Jeroen Bosch zo adoreren, hij was geobsedeerd door de duivel’, zei ze. Nou ja, commercieel gezien is het adoreren in ieder geval wel aan de orde. De merchandising is al in volle gang: van borden, kaas, bier, bloembollen en noem maar op. Het kan niet gekker. Alhoewel, ik heb nog geen condooms gezien met een afbeelding van de Tuin der Lusten. Dat zou wel passen!

Zo langzamerhand voel ik toch een lichte weerstand ontstaan waardoor mijn weerstand minder wordt en daardoor voelt mijn lichaam niet aangenaam. Van de week ben ik toch maar eens naar mijn huisartsenpraktijk gegaan. Mijn huisarts was niet beschikbaar, maar geen nood: er lopen regelmatig andere jonge artsen rond voor een consult. En zo heb ik afgelopen jaar toch wat wisselende contacten opgebouwd, en dat past dan ook wel weer in de sfeer van de schilderijen van Jeroen Bosch.


Dokter zei ik, ik denk dat ik een Jeroen Bosch virus heb opgelopen. Ik heb zo'n rare visioenen in mijn hoofd de laatste tijd. Ze keek me niet begrijpend aan. 'Hoe noem je dat? Een Jeroen Bosch virus'? Ja, dat denk ik. Weet u, ik kan geen BD of Bosch weekblad openslaan of het gaat alleen nog maar over het Jeroen Boschjaar. Nog even en ik moet verplicht van het JB500 bestuur een Jeroen Bosch outfit aanschaffen. Nu weet ik wel: het is bijna carnaval en dan gaat bijna iedereen verkleed. Hoofs in de Vughterstraat doet goede zaken, alleen ze hebben de plastic paarse zakken niet versierd met een Jeroen Bosch afbeelding. Een foutje van de regie? Weet u wat u mankeert zei de dokter tegen mij: ‘u bent in de ban van het Jeroen Boschjaar. Die kruisdraging gaat vanzelf over’.

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.