Blogbericht Henk Langenhuijsen

Cultuurbosch Café opent deuren

Geslaagde bijeenkomst over financieringsmogelijkheden

Cultuurbosch Café opent deuren

Zoë Sluijs opende Cultuurbosch Café afgelopen dinsdag met een lied over kwetsbaar delen. Toepasselijk, want de avond ging – op verzoek – over het [ver]delen van geld. Maar liefst vier deuren gingen open, niet om naar hartelust te graaien & te pinnen, maar het financiële doolhof veranderde wel in een minder onbegrijpelijke en onmogelijke hindernis. Jammer dat je maar door twee deuren kon. Overigens bleek er nog een vijfde deur te zijn: Doe-geld, bestemd voor jongeren met een goed idee en handen die uit de mouwen steken. Kyra van Studi073 gaf een kijkje in haar keuken, waarbij ze nog eens onderstreepte wat de basis moet zijn: enthousiasme, betrokkenheid en plezier.

Druk was het bij Rogier Gerritsen en Daphne van der Plicht die namens de afdeling Cultuur van de gemeente ’s-Hertogenbosch over de nieuwe subsidieregeling Incidentele Culturele Activiteiten vertelden. Dat was helder, interessant en uitnodigend. Veel verenigingen en amateurclubs krijgen jaarlijks een vaste vergoeding en tot nu toe was er daarnaast een klein budget voor ‘iets incidenteel leuks’. Dat gaat nu veranderen dankzij de verruiming van de ICA, een pot met 120.000 euro die oorspronkelijk alleen voor professionals was bestemd, maar het onderscheid tussen de prof en de liefhebber wordt nu losgelaten. De grootste frustratie van gemeentelijke zijde was dat bijna alle gelden muurvast zaten. De gemeente wil nu naar een 7% flexibele inzet toe. Uitgangspunt is: wie het eerst komt, die het eerst maalt. En op = op. Voorwaarden zijn er natuurlijk wel. Zo moet de voorstelling, expositie of wat dan ook onderscheidend zijn, moet er in ieder geval worden nagedacht over publieksbereik en moet je de helft van de begroting zelf bij elkaar fietsen. Allemaal niet onzinnig. Het tweetal benadrukte dat het allerbelangrijkste een oriënterend en verkennend kennismakingsgesprek is met als doel je verder te helpen en als het echt niet anders kan je te ontmoedigen. Dus niet langer getreuzeld.

Evelien Wouters en Joosje Duindam van de Kunstbalie bleken niet minder gastvrij en nodigden iedereen uit voor een retourtje Tilburg. Graag, heel graag zelfs, helpen zij jou met het opzetten van een goede crowdfundingactie. Daarvoor zijn diverse platforms, maar het meest voor de hand liggend is ‘Voor de kunst’. Met het geld dat je ophaalt bij familie, vrienden en anderen die jouw project wel zien zitten, kun je geen begroting rond krijgen, maar wel een gat vullen, zo lieten ze weten. En zij kunnen het weten, want in 2014 zijn er bijna 500 projecten met succes afgerond met een gemiddelde opbrengst van 3500 euro. Ook belangrijk zijn de bijwerkingen: naamsbekendheid, publieksbereik en betrokkenheid. Wederom geldt: niet geschoten, is altijd mis.

Brabant Wonen, die doorgaans geld bij veel wijkbewoners komt halen, blijkt ook iets terug te willen doen, op voorwaarde dat je in een Brabant Wonen-wijk woont. Sympathiek, maar die deur bleef voor mij gesloten. Als ze net zo gastvrij zijn als de anderen, lijkt mij een afspraak zeker gerechtvaardigd. Ook helaas gemist: Brainbricks, een brainstorm vol creatieve financieringsmogelijkheden onder leiding van Marieke van Groenendaal (Business facilitator Vernieuwingskracht) en Miranda den Dekker (Vrijetijdsmanager). Met jaloezie en een gevoel van hebberigheid zag ik na afloop een goed gevuld blad, de zogenaamde ‘braindump’. Gelukkig realiseerden de twee zich heel goed dat ze alles met een gouden viltstift hadden genoteerd. Ik hoop en verwacht dat die opbrengst binnenkort op dit platform wordt gedeeld.

Henk Langenhuijsen

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.