Blogbericht George van der Zande

Het circus Jeroen Bosch

Column

Na enige aarzeling heb ik toch maar een ticket voor de Jeroen Bosch tentoonstelling gekocht. Stiekem hoopte ik dat ik de 100.000ste bezoeker zou zijn, maar die missie is niet geslaagd. Donderdagmiddag ga ik naar het museum om een aantal werken van de schilder nog maar eens te bekijken en ik zal proberen met andere ogen naar zijn visioenen te gaan kijken; naar zijn beelden die hij op bovennatuurlijke wijze heeft waargenomen en die een boodschap of voorspelling bevatten. zowaar een voorspelling doen! De hand van Jeroen Bosch kan ver reiken, ook 500 jaar na zijn dood. En voor dat mirakel loopt op een zonnige zondagmiddag bijna heel Den Bosch uit!

Maar eerst ga ik even naar Maastricht waar ik zaterdag op visite was in het Bonnenfantenmuseum. Dit fraaie museum is schitterend gelegen aan de oevers van de Maas. De wandeling er naar toe is al een feest. Maastricht is een chique sfeervolle bourgondische stad, meer dan onze stad. Eerlijk is eerlijk. In het Bonnenfantenmuseum is een bijzondere tentoonstelling van Grayson Perry te zien. Deze Britse kunstenaar vind ik in zijn uitingen ook wel een beetje een moderne Jeroen Bosch. In ons land is hij nog niet zo bekend, maar dat zal alras veranderen. Hij speelt net als Jeroen Bosch met de (on)deugden van het leven, en met de dood (waar geen ontkomen aan is).

‘Waar geen ontkomen aan is’. Weet je, soms word ik een beetje murw van het circus Jeroen Bosch. Het lijkt alsof een godenzoon is teruggekeerd, alsof Jeroen Bosch nu pas is ontdekt. Heel onze stad ademt, waar ik ook loop, Jeroen Bosch uit. Zo stond van de week vlakbij de Mariënberg zijn bestelbusje geparkeerd. Waarschijnlijk was Jeroen ergens op de Markt aan het klussen. Aan de overkant aan de Van de Does de Willeboissingel, tegenover het Bolwerk, werd een groot Tuin der Lusten frame opgebouwd. Dat doen we gewoon met een foeilelijke grote poster, nu zijn meest beroemdste schilderij in het Prado is achter gebleven. Even verderop de Markt waren ze volop bezig met de voltooiing van een Jeroen Boschtoren voor de komende lichtshow ‘Bosch by Night’. En dat onderscheidt onze Markt wel weer van het Vrijthof in Maastricht, want daar heb je geen drie objecten vlak naast elkaar.

Het circus Jeroen Bosch. Zou onze Jheronimus boos zijn geworden om de overdaad aan commerciële aandacht? Immers boosheid is een van de zeven hoofdzonden waar hij zich graag te buiten aan deed op zijn schilderijen. En plots zijn zaterdagavond, vlak achter de rug van het genie, zo maar twee historische panden naar de gallemiezen gegaan. Een groot gapend gat siert nu de hoek van de Markt. De Febo kan effe geen frikadellen en kroketten meer bakken en Pearle ziet voorlopig wazig zonder bril. Maar we hebben er nu wel, met de beeltenis van Jeroen Bosch vlak ervoor, een heus openlucht museum bij. Jeroen Bosch heeft vanuit zijn pand ‘De Kleine Winst’’, waar zijn atelier was, op zijn manier de regie genomen over zijn circus.

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.