Blogbericht Henk Langenhuijsen

Yassine

blog

Yassine Belghanch (26) komt uit Den Bosch en is muzikant. Afgelopen zondagmiddag opende hij de Art United Festivaldag in de Muzerije voor creatief talent tussen de 12 en 18 jaar. Hij is ooit als rapper begonnen bij ‘Voor talent wordt geklapt’ dat in voorgaande jaren jongeren een kans gaf hun talent te ontdekken en het podium te betreden. Als geen ander weet hij hoe belangrijk muziek is. “Het is duidelijk dat muziek je kan meenemen naar andere dimensies in tijd en gevoel. Waar je ook bent.” Op youtube zijn opnamen van hem te vinden.
Maar er is meer dat hem bezighoudt. De vluchtelingencrisis heeft hem geraakt. Toen hij een paar maanden geleden bij het asielzoekerscentrum in Rosmalen was, leverde dat een helder moment op. Hij wilde deze mensen muzikaal gaan helpen. Op www.droomstaddenbosch.nl. laat hij weten: “Ik wil vluchtelingen een kans geven om elke week even te vergeten wat er allemaal is gebeurd (en wat er komen gaat) door gewoon muziek te maken. Hierbij heb ik instrumenten nodig, een locatie en mensen die zelf ook willen meehelpen. Ik sprak met muzikanten en die vertelden dat ze hun instrumenten niet mee konden nemen naar Nederland. Ik ben zelf ook muzikant en kan me niet voorstellen wat het is om wekenlang geen muziek te kunnen maken. Maar ik weet wél wat muziek teweeg kan brengen. Ik kan best wat oude instrumenten missen en ik ben echt niet de enige.”
Via de Facebook-pagina AZC Muziek-initiatief riep hij iedereen op om instrumenten in te zamelen. Het is zijn bedoeling om een muziekhoek te creëren in de opvang in Rosmalen. De actie verdient aandacht en instrumenten zijn nog altijd welkom op het adres: Hambakenwetering 1 - maandag t/m donderdag 15.00 tot 22.00 u. Maar ze mogen zeker ook bij de Muzerije worden afgegeven.
Janne van Wijnen, die bij de afdeling Cultuur van de gemeente ’s-Hertogenbosch werkt, is bezig activiteiten voor, door en met vluchtelingen in Den Bosch en omgeving op te sporen en met elkaar te verbinden. Een mooi initiatief. Laten we hopen dat het resultaat van deze inspanningen binnenkort bij een Art United Special te zien + horen + beleven is. Voor wie daarop niet kan wachten: op 19 maart wordt een Tapijt voor Vrede gelegd op de Dag tegen Racisme met vluchtelingen en (winkelend) publiek & iedereen die mee wil komen bouwen op het Kerkplein. Ook muziekinstrumenten zijn dan zeker welkom. 

Henk Langenhuijsen

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.