Blogbericht spot denbosch

Gerard van Duinen achter de piano

Oude liefde bloeit op

Een uit de hand gelopen hobby. Zo rechtvaardigde Gerard van Duinen het dat hij op zaterdagmiddag 14 januari in Maestro’s Recordcafé achter een Roland piano zat te spelen in plaats van op een bandoneon. “Bandoneon spelen, tango spelen is mijn vak en dit begint langzaam maar zeker een uit de hand gelopen hobby te worden.”

Die hobby is in mei 2016 in Zwitserland begonnen. Hij was daar een week met een orkest in een hotel. In de lunchpauzes speelde en zong hij wat liedjes achter de piano. Hij kreeg daar leuke reacties op. Dat voelde goed en Van Duinen dacht: “Dit voelt zo lekker, dit moet ik vaker gaan doen, hier moet ik wat mee. […] Het is een oude liefde die nu naar buiten komt.”

Nederlandstalig repertoire

Gerard van Duinen kan al heel lang piano spelen. Wat hij deze zaterdagmiddag in Den Bosch liet horen is wel iets totaal anders.

“Het is heel iets anders dan wat ik normaal doe. De Argentijnse tango heeft hier niet zo veel mee te maken qua stijl en taal. Het is totaal iets anders. Liedjes aan de piano zingen doe ik al heel lang. Dat vind ik heel leuk. Dit repertoire past op een of andere manier heel goed bij mij.”

Van Duinen schrijft zelf geen liedjes maar haalt ze her en der, bijvoorbeeld uit bladmuziek van Maarten van Roozendaal en Theo Nijland. Dat scheelt hem veel tijd in het zoeken naar liedjes die bij hem passen. Het lied ‘Red mij niet’ van Maarten van Roozendaal en nummers van Spinvis en Ramses Shaffy kwamen deze middag voorbij.

Los van geijkt patroon

De reden om te kiezen voor het Nederlandstalige lied is dat Van Duinen liedjes wil laten horen die tekstueel loskomen van het geijkte patroon.

“Het zijn liedjes die gaan over andere dingen die je normaal niet zou verwachten. Het zijn liedjes over mensen die failliet gaan, iemand die dood is, over fietstassen. Het zijn beetje ongemakkelijke onderwerpen. Het zijn gelaagde teksten die slim in elkaar zitten. Je kunt er veel uit halen. […] De muziek ook, het zijn niet voor de hand liggende meezingers in de akkoorden en hoe de melodie erop gezet is. Er gebeurt wel echt iets en dat vind ik het interessantste.”

Gerard van Duinen zong onder meer Zonder bagage (De wereld heeft mij failliet verklaard) van Ramses Shaffy en Red mij niet van Maarten van Roozendaal.

We gaan Gerard van Duinen de komende tijd afwisselend zien in een orkest aan de bandoneon of solo achter de piano.

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.