Blogbericht spot denbosch

Openingsfeest WILLEM TWEE

WILLEM TWEE muziek en beeldende kunst

Vlnr. Wethouder Huib van Olden, oud-minister Winnie Sorgdrager, vrijwilligers Yvonne van der Velden, Robin van Willegen en Jaap Houdijk

’t Zand is op dit moment de meest dynamische plek van Den Bosch met de Tramkade, de Verkadefabriek en de Willem Twee als drie culturele hotspots. Die gedachte kwam bij mij op toen ik vanaf Koudijs Kafé aan de Tramkade liep naar de Boschdijkstraat om naar de feestelijke opening te gaan van de Willem Twee.

Happening en Openingsfeest

In het Koudijs Kafé aan de Tramkade begon Happening, een cross-over experiment op initiatief van Lies Geven. Ik had haar net geïnterviewd en foto’s gemaakt maar kon helaas niet lang blijven. Intussen liep het Koudijs Kafé lekker vol. Ik spoedde me snel naar de Willem Twee waar het Openingsfeest op het punt stond van beginnen.

Willem Twee is een fusie van het W2 Poppodium, Muziekcentrum De Toonzaal en het Kunstencluster Willem II Fabriek. Samen sterker in deze tijden van bezuinigingen op cultuur was de drive om te fuseren. Hoewel de wind nu minder guur waait – het gaat goed met Nederland – maakt eendracht nog altijd meer macht.

Zo denkend liep ik langs de Verkadefabriek waar alle tafels van het restaurant en lounge bezet waren. Aan de bar hing het publiek wat rond, personeel liep af en aan. Lekker druk daar, dacht ik en stak de Boschdijkstraat over om naar de Willem Twee te gaan.

Ook daar stroomde het publiek binnen. Er hing een verwachtingsvolle sfeer. De entree van de W2 (voortaan Willem Twee) is naar de Boschdijkstraat verplaatst en mensen komen meteen binnen in de Spiegelzaal waar kunstenaars en grafici van de Willem II Fabriek kunnen exposeren. Een verbetering van 100 procent. Het sombere en gesloten beeld van de oude W2 is voorgoed verbroken.

Winnie Sorgdrager

Oud-wethouder Bart Eigeman hield als lid van het bestuur de openingsspeech in plaats van algemeen directeur Henri Bloemen die verstek moest laten gaan vanwege griep. Eigeman beklemtoonde het belang van vrijwilligers en riep drie vrijwilligers op om naar het podium te gaan.

Ook wethouder Huib van Olden van Cultuur kwam het podium op. Als speciale gast was oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager aanwezig. Zij zal per 1 juni 2017 officieel toetreden tot de Raad van Toezicht van de Willem Twee.

Sorgdrager werd door Henri Broeren gevraagd voor die functie en zij stemde toe. Zij was aangenaam verrast dat er zoveel mensen op deze feestelijke opening af waren gekomen. “Ik vind dit een ontzettend mooi initiatief en het is echt van deze tijd.”

De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben het culturele veld sterk veranderd. Maar volgens Sorgdrager zien gemeenten weer het belang in van cultuur voor de gemeenschap. Dat werd ook bevestigd door wethouder Van Olden die door de microfoon riep dat ‘cultuur niet links of rechts is maar van ons allemaal’.

Feest

Na het knippen van een lint kon het feest beginnen en verspreidde het publiek zich over het gehele complex. Er traden diverse bands op zoals Plint uit Den Bosch, het Duitse Spark, Gallowstreet en Tommy Moustasche.

De kunstinstallatie ‘Coney Island’ van Eva de Jong en JeanPaul Jennen werd ook deze avond geopend. Het feest eindigde met een houseparty van DJ Witte Veder en DJ DoomJazz.

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.