Blogbericht Johan van Bommel

'Coming Soon' EP release van Don Javor in Willem Twee Poppodium

Rock, Rap & Blues


Don Javor in Willem Twee Poppodium
Zondag 23 april. De vijfkoppige band Don Javor gaat hier in de Willem Twee hun EP ‘Coming Soon’ releasen. Wat ik kan verwachten weet ik niet goed. Zelf vind ik dat een erg leuk aspect van livemuziek bijwonen die minder bekend is. ‘Hi-energy blend van rock, hiphop en garage blues’ staat op de homepage van Don Javor vermeld.

Ik ben benieuwd hoe de band deze mix van stijlen gaat overbengen en vraag me af wat voor bandleden het zijn. Zijn het jonge gasten? Zijn het wel alleen maar gasten, of zitten er ook vrouwen in de band? Of zijn het misschien wel oude bokken? De gordijnen zitten nog dicht, wel is er al wat artwork te zien, geprojecteerd door een beamer. Het getuigt van professionaliteit. Het logo ziet er uitdagend uit en belooft wel wat rock ’n roll.

Er heerst een gezellige sfeer onder het publiek. Het merendeel kletst met elkaar, veelal onder het genot van een lekker biertje. Wat me opvalt is dat er evenveel mannen als vrouwen zijn. Ook zijn er aardig wat kinderen aanwezig. De kinderden hebben netjes gehoorbescherming gekregen van hun ouders.

De muziek
De gordijnen gaan open en er wordt gespeeld. De band bestaat uit een drummer, een bassist, twee gitaristen en rapper. De vijf mannen schat ik tussen de 30 en 50. Vooraan het podium staan drie zangmicrofoons. Na een aantal nummers zijn alle microfoons ook volop gebruikt.

De nummers zijn zo in elkaar gezet dat er ruimte is voor een duidelijke rock en blues sound, maar ook voor rap. Hierdoor ontstaat er binnen de nummers een leuke afwisseling van verschillende sounds. De band weet goed op elkaar aan te sluiten, al zijn de rapteksten helaas niet altijd even goed te verstaan.

Dat neemt niet weg dat het goed klinkt, maar toch verdient de rap net niet helemaal de credits die het wel zou moeten verdienen, omdat de band voor de blend staat van de genoemde genres. Maar de muziek neigt naar meer dan alleen rock, blues en hiphop. Het ene nummer is best funky terwijl het andere wat wegheeft van een Nirvana-achtige grunge sound. Hoe er gespeeld wordt is kundig. Er zijn voor mij geen fouten te bekennen in de partijen die worden gespeeld.

Plezier en performance
De band weet duidelijk wel van optreden. Don Born en Don Eric, de twee gitaristen wisselen veel af tussen wie de lead zang doet, wie slaggitaar en wie de solo’s speelt. Dit zorgt voor een leuke interactie waarbij de mannen vol energie staan te spelen. Het is duidelijk dat er plezier met elkaar wordt beleefd. Dit is mooi om te zien. Zelf vind ik dat namelijk een kernpunt van muziek maken.

Met energie van jongens van achttien gaat de band uit zijn dak. Dit wordt versterkt als alle aanwezige kinderen op het podium worden geroepen tijdens het laatste nummer. Vol enthousiasme klimmen de kinderen het podium op en dansen samen in het rond, terwijl de band interactie opzoekt met de kinderen tijdens het spelen van solo’s. De kinderen kijken verwonderd naar de instrumenten en worden meegenomen in het optreden. Ze raken wat snaren aan en zingen wat richting een voor hen te hoge microfoon en hebben het helemaal naar hun zin.

Zo wordt dit optreden harmonieus afgesloten. Nu is het tijd om gezellig nog wat rond te hangen in de fijne sfeer, bij te praten en na te genieten.

Auteur: Johan van Bommel

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.