Blogbericht Ronald Rijken

Het snoepgoed van Helge

Ode aan de seventies

Helge Slikker trad binnen een week twee keer op in Den Bosch. Zaterdag 22 april kwam hij solo in Maestro's Recordcafé in verband met Record Store Day. Dinsdag 25 april had hij een optreden in de Verkadefabriek met zijn band Helge.

Helge Slikker heeft als musicus en componist al de nodige status. Hij won een Gouden Kalf voor de filmmuziek van Kauwboy en toerde de wereld rond met de band Miss Molly & Me. Maar het was tijd voor een eigen plaat.

Dat werd het album The Days Of Petty Davis dat onlangs is uitgekomen. Het is muziek geworden uit zijn kindertijd, een tijd zonder "likes" en "streaming music".
Ik sprak Helge na zijn optreden in Maestro's Recordcafé. Het werd een vrij kort gesprek want hij moest zich haasten naar Amersfoort waar met zijn band een optreden had.

Helge, als ik jou hoor spelen dan moet ik bijna automatisch denken aan Don McLean die hits maakte als Vincent en American Pie.
Oh, ja precies, dat snap ik wel een beetje. Dat zou heel goed kunnen. Ik heb hem niet als doel waar ik heen moet. Het is vooral de tijd die mij inspireert. Vooral de jaren zeventig en een deel van de jaren tachtig. Daar haal ik wel mijn snoepgoed vandaan.

Je bent nu alleen maar meestal treed je op met je band.
Deze plaat [The Days Of Petty Davis, red.] is met zes man erbij. Maar dat kan niet altijd. Zo werkt het nu eenmaal in de muziekwereld. Soms moet je in je eentje. Wat ook heel leuk is. Ik speel trouwens heel graag alleen. Zo ben ik begonnen en zo zal ik ook eindigen.

Je hebt pas een nieuwe album uit. Dat ligt nou hier in de Recordstore. Hoe is het tot stand gekomen?
Ach, ik heb gewoon heel veel dingen gedaan met heel veel bands waarvoor ik liedjes heb geschreven. Er was een aantal liedjes die niet pasten bij bands. Die waren heel persoonlijk en hoorden heel erg bij mij. En die moesten een bek gaan krijgen.

En zo langzamerhand werd het mapje gevuld met allemaal liedjes en die ben ik samen met Dave Menkehorst* gaan uitwerken tot een volwaardige plaat. En blijkbaar bestond bij mij de behoefte om eindelijk een soloplaat te maken. Heb ik nooit gedaan, heb veel voor anderen gedaan, vaak onder andere namen en nu was het gewoon tijd...

Tijd om Helge naar voren te schuiven.
Om vooral op de kaart te zetten. Ik zal nog steeds met bands samenwerken, ik zal nog steeds filmmuziek componeren. En ook theatermuziek. Maar daarnaast wilde ik gewoon een soort initiatie, inwijding, geven naar mijn eigen wereld.

Vaste ploeg
Helge heeft voor de plaat een min of meer vaste ploeg om zich heen gevormd. “Als je veel samenwerkt dan ga je je hechten aan die personen. Als we een toer doen, zorg ik er wel voor dat we het met dezelfde ploeg doen. Ik doe een toer met altijd dezelfde mannen.”

En weg was Helge om zich te spoeden naar het volgende optreden.

*Dave Menkehorst is drummer, producent en sound engineer. 

Auteur: Ronald Rijken

 

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.