Blogbericht Johan van Bommel

Instant Matter in Maestro's Recordcafé

Wegdromen tijdens akoestische set

Instant Matter

Instant Matter is een nieuwe band uit Den Bosch. Het viertal bestaat uit een drummer, bassist, gitarist en een zangeres. In december speelde Instant Matter voor het eerst live. Dit gebeurde na een samenwerking om twee nummers op te nemen, die te beluisteren zijn op Spotify.
De band wil nu hun wegdroom muziek graag laten horen en heeft dan ook al op veel plekken binnen en buiten Den Bosch gespeeld. De eigen nummers lopen inmiddels ook aardig op. Op 7 mei speelt Instant Matter twee akoestische sets in Maestro’s Recordcafé.

De ruimte

Bij binnenkomst in de loungeruimte in Maestro’s word ik begroet door de gitarist, die samen met de band bezig is met het klaarzetten van het materiaal en het soundchecken. Wat me opvalt is dat er een relaxte sfeer hangt in de ruimte. Er staan oude Arcade machines, luxe platenspelers en er hangen mooie canvasfoto’s aan de muur van muzikanten als Keith Richards. Er staan uitnodigende loungebanken tegen de muur. Deze worden met behulp van de bandleden verschoven zodat het publiek fijner kan zitten, kijken en vooral luisteren straks tijdens de set.

De set
De set begint met een rustige gitaarintro. Effectpedalen worden gebruikt met fingerpicking style om een ruimtelijke en vredige sound te creëren. De drummer zit op een cajon achter een kleine drumkit en doet achtergrondzang. De bassist gebruikt voor deze set een kleine synthesizer. Pas na een paar nummers merk ik hoe fijn ik ben meegenomen in de dromerige sfeer die de muziek heeft geschept. Ik zit lekker weggezakt in de fijne bank van Maestro’s met een biertje in mijn hand.

De setting en ruimte past goed bij de muziek. De bassist (in dit geval toetsenist) verlaat de band voor het volgende nummer en komt tussen het publiek zitten. Er wordt een nummer met zijn drieën gespeeld, daarna verlaat de drummer het podium en komt er ook bij zitten. Het houdt de set interessant en de nummers komen net iets intiemer over. De band wordt weer compleet gemaakt en het tempo gaat omhoog. De drummer heeft een stuk leadzang in dit nummer wat erg gaaf is.

Na een nummer dat iets sneller was, verlaagt het tempo weer, maar de volgende verrassing is dat de bassist op een vertellende manier je aandacht grijpt. Dit doet hij met een diepe stem over het nog steeds dromerige gitaarspel heen. Het verhaal wordt afgemaakt door de zangeres die de leadzang overneemt. ‘Play the music’ is de boodschap. Het is erg mooi in elkaar gezet en klinkt erg gemeend. Ik krijg er kippenvel van merk ik. Het laatste nummer heet Slow Down en begint met een a capella zang intro. Ook dit grijpt je aandacht. Het is fijn om naar te luisteren en er komt nog een keer een stukje a capella voor in het nummer. Boven dit artikel is de videoclip van dit nummer te vinden. 

Na de set
De set is afgelopen en er wordt gezellig nagepraat, ook met de band zelf. Het zijn erg aardige mensen en ze delen met plezier hun ervaringen met muziek maken, samenwerken en optreden. Ik ben benieuwd waar de band mee gaat komen in de toekomst. 19 Mei staat Instant Matter in Willem Twee Poppodium in de kleine zaal. 
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.