Blogbericht spot denbosch

De bluesroots van Ernest van Aaken

Amerikaanse muziek uit de jaren ’30

Dobro & the blues

De bluesroots van Ernest van Aaken komen van Amerikaanse muziek uit de jaren ’30 van de vorige eeuw met namen zoals Blind Lemon Jefferson en Robert Johnson.

Ernest van Aaken speelde in platenzaak Maestro’s Recordcafé aan de Hinthamerstraat. Met zijn zelfgemaakte Dobro gitaar riep de zanger/gitarist uit beelden op uit die vervlogen tijden. Ernest maakte al op jonge leeftijd zijn muziekkeuze en hoe hij zichzelf als zanger ziet.

Ernest, als ik je hoor spelen, zie ik mijzelf in een hele lange goederentrein die over de grote Amerikaanse vlakten rijdt. Is dat het gevoel dat jij wil oproepen?
Euh, ja. Eigenlijk wel. Het is Amerikaanse muziek uit de jaren dertig en dan komt dat gevoel snel op.

Blues uit de jaren dertig. Waarom blues uit die tijd?
Toen ik zestien was, was ik op zoek naar een muziekstijl die ik leuk vond om op gitaar te spelen. In bandjes spelen vond ik niks, vond ik in die tijd niet leuk en dit was muziek die ik in mijn eentje kon spelen.

Op jonge leeftijd had je dus al de keuze genomen om solist te worden en blues was de muziek die jou het meeste lag.
Ja, toen ik dat voor het eerst hoorde, voelde dat meteen heel goed.Ik was toen op zoek naar muziek, was bezig muziek te ontdekken en luisterde naar Tom Waits.
En toevallig via de bibliotheek kon je cd’s lenen en zodoende kon ik een cd van Blind Lemon Jefferson lenen. Zijn stijl is zo apart. Dat kan ik niet naspelen, dat lukt mij niet.

Welke musici uit de jaren dertig speel jij voornamelijk?
Meestal Robert Johnson, Blind Willie Johnson…

Veel blinde mannen
Veel blinde mannen. Als je blind was, kon je toentertijd volgens mij niet werken en om toch aan geld te komen moest je maar muziek maken, denk ik.

Can white men play the blues. Wat vind jij van die uitspraak?
Ja, nee, daar heb ik weinig mee. Ik geloof niet dat dat voor mij opgaat. Het heeft er gewoon mee te maken met wat voor muziek je opgroeit. Ik ben er op jonge leeftijd mee begonnen. Het zit onderhand zowat in mijn DNA. Het is een andere feel dan popmuziek.

Een ander opmerkelijk feit is dat jij zelf je gitaren maakt. Waarom is dat?
Omdat ik het leuk vind om ze zelf te bouwen. Ik heb een krappe portemonnee en een goeie gitaar is wel een paar duizend euro. Ik was ook uitgekeken op de gitaren die in Korea en China gebouwd worden.
Maar ik bouw niet fulltime. Ik bouw een à twee gitaren per jaar en alleen voor mezelf. Van sommige ben ik tevreden over het geluid van andere niet. De Dobro gitaar die ik vanmiddag gebruik daar ben ik zeer tevreden over.

Een Dobro is de gitaar bij uitstek voor blues
Het fijne van een Dobro is dat er lekker zoveel volume uit komt. Met mijn duim doe ik de baslijnen en met de andere vingers doe ik de melodie. Dat heet fingerpicking.

Staat jouw muziek misschien op albums of dergelijke?
Nee, nee.

Zijn daar plannen voor?
Ik ga binnenkort met mijn bandje opnames mixen.

Je hebt toch een bandje!
Ik heb inmiddels inderdaad weer een bandje die voorlopig nog onder mijn eigen naam speelt, maar dat gaat wel veranderen. De muziek zal denkelijk op Spotify terecht komen.
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.