Blogbericht Aya Dupont

Instant Matter; sferische pop om bij weg te dromen

Interview met Lonneke Dort, Peter van Oudheusden en Erik Dera van Instant Matter

Elk weekend vinden in Recordcafé Maestro’s in ’s-Hertogenbosch In Store Optredens plaats. Zondag 7 mei verzorgde de nieuwe Bossche band Instant Matter een optreden. Met twee sets tussen 14:00 en 17:00 probeerden ze het publiek mee te krijgen met hun sferische indiepop. 

Instant Matter begon in december 2016 en bestaat uit zangeres Lonneke Dort, gitarist Vic Van den Heuvel, bassist Peter van Oudheusden en drummer Erik Dera. Begin 2017 werden ze tweede bij de Bossche Band Battle en ze hebben al twee singles en een videoclip op naam. 

Na het optreden was er tijd voor een biertje en natuurlijk ook voor een interview. Eerst alleen met Lonneke, maar later werden ook Peter en Erik erbij gehaald. 

Aller eerst, is er iets waar je ontevreden over bent, iets dat niet goed ging dit optreden? Uhm… Nee! Nee helemaal niet, het was een leuk optreden. Een hele mooie locatie ook. 

Hoelang zijn jullie als band bij elkaar? We kwamen in 2016 bij elkaar om twee nummers te schrijven en op te nemen. Maar dat was echt bedoeld als een soort los project. Pas vanaf december 2016 zijn we als band begonnen. Toen traden we ook voor het eerst op. 

Hoe kennen jullie elkaar en hoe zijn jullie bij elkaar gekomen? Erik en ik (Peter) kenden elkaar al, omdat we al eerder samen in een band hebben gespeeld. We zochten een zangeres maar wisten zo gauw niemand, terwijl ik Lonneke ook al kende. Op een gegeven moment zaten we op de bank en hadden we het erover, en iemand zei: 'Oh, maar jij zingt toch ook?' Waarom we daar niet eerder aan hadden gedacht weten we niet, maar toen werd Lonneke dus de nieuwe zangeres. 

In welk genre plaatsten jullie je muziek? 
Bolvormige pop! We noemen het zelf meestal sferische pop, maar we kwamen er achter dat sferisch eigenlijk helemaal geen woord is. Het zou hetzelfde betekenen als bolvormig, maar onze muziek is natuurlijk helemaal niet bolvormig. Het is ook een beetje alternatief met indie invloeden. Muziek om lekker in weg te dromen in ieder geval.

Hoe schrijven jullie nummers? Peter komt meestal met een idee of een tekst, en als het meezit ook al een structuur voor een nummer. Dit neemt hij thuis op en met z’n allen wordt er gekeken waar het heen gaat. Dat proces verloopt heel organisch en fijn. Iedereen denkt na over zijn eigen partijen, maar zeker ook over die van anderen. 

Komt het dan ook weleens voor dat iemand iets helemaal niks vindt? Ja! Ja zeker. Je kan niet alles dat iemand doet goed vinden, en dat moet je natuurlijk ook gewoon kunnen zeggen. Anders zou er iets mis zijn met de samenwerking. 

Jullie hebben nu twee singles uitgebracht. Wordt er ook naar een debuutalbum toegewerkt of is dat nog ver weg? 
We hebben nu 8 eigen nummers, en het lijkt ons natuurlijk vet om daar een album van de maken, ja. 

Bij een van jullie twee singles hebben jullie een videoclip gemaakt, hoe was dat? Koud! Heel koud. Het was in de winter en ik (Lonneke) moest heel lang in het water staan. Uiteindelijk is dat bijna niet te zien in de clip, dus het was niet eens echt nodig.

Wat zijn verder doelen die jullie als band hebben? Onze doelen? Ja… Ik denk dat we vooral mensen willen betrekken en willen laten horen wat we doen. En ook gewoon lekker spelen, en daarmee stappen zetten.


Wil je Instant Matter graag met eigen ogen bekijken? Vrijdag 19 mei betreden ze samen met Alcuna Wilds (Electronic-infused trip rock) en SABBARDEYA (triphop) het podium in de kleine zaal van het Willem Twee Poppodium.

Meer info: https://www.willem-twee.nl/event/on-the-house-20/

Door: Aya Dupont 

  Reacties

Ronald Rijken

9 mei 2017 19:55

Goed opgebouwd interview met inkijk hoe de band samenwerkt.

Johan van Bommel

11 mei 2017 11:42

Hee Aya netjes!

Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.