Blogbericht Ronald Rijken

Eindejaarsstudenten strijden om jazzprijs

recensie van een jazz marathon

Eindejaarsstudenten van negen Nederlandse conservatoria streden zaterdag 20 mei om de prestigieuze Conservatorium Talent Award (CTA) georganiseerd door Jazz in Duketown. Strijdtoneel was een zaal in de Verkadefabriek.

De winnaar van de CTA 2017 is Sanne Rambags van het Fontys Conservatorium Tilburg. Zij en drie andere kandidaten heb ik deze dag gevolgd.

Sanne Rambags - zang
Sanne werd door een vakjury geprezen om haar professionele zangtechniek. ‘Met haar fluwelen stem verliest zij geen enkel moment de musici die haar begeleiden’. Naast een som van 5000 euro, krijgt zij een cheque van sponsor New Heroes om een jaar online te leren, een optreden bij Jazz in Duketown via Late Summer Jazz en last but not least een optreden met het Jazz Orchestra in het Concertgebouw in Amsterdam.

Dat laatste is voor Sanne ‘a dream come true’. Zij woonde eens een concert bij in het fameuze Concertgebouw. Zij dacht toen: “Hier zou ik ooit willen staan en nu gebeurt het ook. Dat is zo bizar, hoe dat uit kan komen, heel bijzonder.”

Sanne past als jazzzangeres geheel in een Europees kader. Geen Ella Fitzgerald of Billie Holiday voor Sanne maar Scandinavische of Albanese zangeressen zoals Mari Boine die jazz mixt met traditionele jolk van de Sami.

De jury wees haar aan als winnaar vanwege haar professionaliteit, haar fluweel zachte stem en omdat zij ‘een intuïtief gevoel heeft met de instrumentalisten’. Sanne vindt iedereen in een bezetting gelijkwaardig. Zij wil niet als zangeres op de voorgrond treden.

Prestige
De winnaar werd nog op dezelfde avond bekendgemaakt in tegenstelling tot voorafgaande jaren. Naast een som van 5000 euro voor de eindejaarsstudent straalt het winnen van de CTA ook af op het conservatorium dat de student heeft aangewezen als zijn vertegenwoordiger.

De line up van de CTA 2017 was:
Benjamin Torbijn – drums – Utrecht
Jelle Roozenburg – gitaar – Rotterdam
Gerben Wasser – saxofoon – Groningen
Annelie Koning – zang – Arnhem
Patrick Bonnet – saxofoon – Den Haag
Gijs Idema – gitaar – Amsterdam
Babs van Bree – zang – Maastricht
Kasper Rietkerk – Zwolle
Sanne Rambags – Tilburg

De eerste kandidaat begon om 10.35 en de laatste betrad het podium om 17.55 uur. Iedere kandidaat kreeg 25 minuten de tijd om zich ten overstaan van publiek en vakjury te presenteren. Het was een ware marathon en vroeg om veel geduld van de musici die in de ochtend aan moesten treden. Sanne had geluk, zij trad als laatste op.

Benjamin Torbijn – drums
Benjamin Torbijn op drums beet in de ochtend de spits af. Begeleid door Victor Weigand op piano en Danny van Ruitenberg op bas, speelde Benjamin twee nummers. Gotcha Now Doc van Cory Henry en Ancona van Jacob Collier. Door de jury werd vooral het strakke drumtechniek van Benjamin zeer gewaardeerd. Zijn eindexamen concert is 19 Juni 2017 op het Conservatorium in Utrecht.

Jelle Roozenburg – gitaar
Gitarist Jelle Roozenburg uit Rotterdam werd begeleid door zijn vaste crew: Rowan de Vos op piano, Bill Mookhoek op bas, Willem Romers op drums. Zij speelden drie eigen nummers. Het openingsnummer was het eerste werk dat hij voor de band schreef.

Het tweede nummer was een gitaarsolo dat onlangs is geschreven. Aanvankelijk wilde Jelle het nummer maken voor de band, maar het ontwikkelde zich tot een solo voor gitaar. Het derde nummer was gewijd aan de eigenaardige buurman van Jelle en heet ‘Buurman Bart’.

De vakjury prees zijn gitaarwerk. Hij kreeg het advies om de speciale effecten die hij op zijn spel uitvoerde, meer te verdiepen.

Kasper Rietkerk - saxofoon
Kasper Rietkerk uit Zwolle kreeg het publiek bijna aan het dansen. Zo aanstekelijk was zijn funky jazz spel. Zijn energie spatte van het podium af en kreeg veel weerklank bij het publiek. Kasper werd daar ook voor geprezen door de vakjury.

De eerste foto is van fotograaf Wim Roelsma.
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.