Blogbericht Ronald Rijken

Jazzdrummer met poproots

Een interview met Benjamin Torbijn

Drummer Benjamin Torbijn (1993) studeert dit jaar af op de Jazz & Pop afdeling van het HKU Utrechts Conservatorium op 19 juni met een eindexamenconcert.
Op 20 mei was hij één van de kandidaten voor de Conservatorium Talent Award (CTA) in de Verkadefabriek in Den Bosch. De wedstrijd is onderdeel van het muziekfestival Jazz in Duketown dat jonge musici met diverse middelen ondersteunt.

Ik interviewde Benjamin na afloop van zijn optreden in de zaal waar de CTA werd gehoiden. Hij speelde met zijn vaste bandmaten, Victor Weigand aan de toetsen en Danny van Ruitenburg op de basgitaar. Benjamin beet de spits af van wat een ware jazz marathondag bleek te zijn; van 10.35 tot en met 18.20 uur kwamen negen kanshebbers aan bod. Allemaal uitgezonden door hun opleidingsinstituut naar dit prestigieus jazz event. Iedere deelnemer kreeg 25 minuten speeltijd toebedeeld.

Dat waren twee lange nummers die jullie daarnet hebben gespeeld.
We hebben twee stukken gespeeld. Het eerste was van Corey Henri, Gotcha Now en het tweede was Anacona van Jacob Collier. Het waren twee pittige stuken, maar we hebben ons er gelukkig doorheen geslagen. Het was heel leuk om die nummers te doen.

Jullie hebben bewust gekozen voor twee lange nummers?
Ja, nou we hebben ons al een heel jaar voorbereid op mijn eindexamen. Die is op 19 juni en deze twee nummers vonden wij het meest geschikt uit het hele repertoire waar we uit konden kiezen. We dachten beter twee goede nummers dan eentje erbij die er eigenlijk niet goed tussen past. Dan maken we ze wat langer door wat meer improvisaties in te passen.

Dus jullie hebben ook geïmproviseerd?
Ja, ja, er zitten wat stukken in die wat open staan. We spelen eerst het thema een paar keer en dan komen we op een bepaald punt en daar komen altijd een paar nieuwe dingen.

Ik heb geen improvisatie kunnen bespeuren dus dan zit je goed.
Nee? Dan is het goed, dat is een goed teken! 

Je zit op de afdeling Jazz & Pop van het Utrechts conservatorium. 
De afdeling heet inderdaad Jazz en Pop maar toevallig heb ik twee hoofddocenten die jazzgericht zijn. Dus inderdaad meer jazz dan pop.

Was dat een bewuste keuze toen je eraan begon?
Nou, ik had meer zo iets verwacht, jazz en pop dan gaan we ook jazz en pop doen, maar het was 4 jaar alleen maar jazz. Aan de andere kant ben ik meer pop van mezelf. Het is een mooie aanvulling.

Het technische aspect zal wel meer onderwezen worden, neem ik aan.
Precies. het is technischer en het gaat dieper. Het is niet zo dat pop minder is dan jazz, maar je moet er wel wat meer ingrediënten voor hebben om jazz te kunnen beheersen.

Was je voordat je aan deze studie begon al bekend met jazz?
Ik vond het wel heel interessant. En toen dacht ik… nou, daar wil ik wel mee verder en vandaar heb ik auditie gedaan. Ik vind andere instrumenten ook interessant, niet alleen de drums. Herbie Hancock, die vind ik zo goed. En Chris Dave natuurlijk. Die speelt met zoveel gasten. Ja, Chris Dave. 

Chris Dave (1973) is drummer.

Benjamin speelde op CTA samen met Victor Weigand op piano en Danny van Ruitenburg op bas. Victor is al een paar jaar afgestudeerd. Danny is derdejaars student aan het Utrechts conservatorium.


Auteur: Ronald Rijken
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.