Blogbericht Erwin Engelsma

Finale Fontys Willem Twee chamber music contest, 28 Mei 2017

Recensie

Ik was te gast in de Willem Twee Concertzaal bij de wedstrijd tussen conservatoriumstudenten die de kans kregen om hun kunnen voor publiek en jury te laten horen.
Zo dingen zij mee naar een prijs, bestaande uit een betaald optreden in de Willem Twee Concertzaal , of een betaald optreden in het Frits Philips Muziek Centrum.

Samenwerking
Deze manier van samenwerken tussen de Fontys Hogeschool en Willem Twee concertpodia is een prachtig initiatief. Als muziekstudent kan je met de nodige inspanning een instrument leren bespelen en dat technisch goed doen, maar ... kan je ook de muzikaliteit overbrengen? Contact met het publiek leggen en emoties overdragen, onder hoogspanning een mooi stuk muziek uitvoeren?
Professioneel optreden vergt zo veel meer dan alleen in je studeerkamer te leren is. Vier verschillende groepen lieten zien dat ze het vak al goed beheersen, en maakten meeslepende muziek die met verve werd uitgevoerd.

Fractales Ensemble
Fractales Ensemble (5 studenten) bracht een stuk van Gerarg Grisey, Talea, spectrale muziek. Hierbij gaat het minder om de melodie, en meer om de verschillende klankbeelden die op klassieke instrumenten zijn op te wekken.
Het was even wennen, maar na enige tijd voelde ik me meegenomen in emoties die nog het meest deden denken aan een donderbui in een bos, waarna de vogels weer tevoorschijn komen. Technisch knap gespeeld, met veel aandacht voor elkaar, en een enorme instrumentbeheersing.

Dextuor Aurore (10 studenten) bracht diverse stukken, waarbij ze dichter bij de klassieke melodielijnen bleven. Hun uitvoering van een concert van Vivaldi was mooi en meeslepend.

Altibajo Guitar duo, (twee Spaanse studenten) bracht stukken van Piazolla, de Falla, Bellinati en Debussy, waarbij naast hun technische bekwaamheid ook hun muzikaliteit en onderling plezier in het spel naar voren kwam, ondanks een enkel moeilijk moment in de uitvoering.

B.O.O.M.! (Bold Opera on the Move) bracht aangepaste opera, geschikt gemaakt voor kinderen, en deed dat met een hervertelling van de Toverfluit van Mozart. Leuk om naar te kijken.

De jury had het er niet makkelijk mee om een winnaar aan te wijzen, omdat het niveau van alle groepen echt hoog was. Uiteindelijk werd Fractales  Ensemble de winnaar van zowel de publieksprijs als de juryprijs en ik wens ze van harte geluk hiermee.
Als u zich wilt laten uitdagen door nieuwe muzikale ervaringen, hou dan volgend jaar de agenda weer in de gaten.

Erwin Engelsma

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.