Blogbericht Ronald Rijken

Impressies Jazz in Duketown 2017

IJle klanken en ondergrondse rock

Jazz in Duketown impressies van podia, straat- en pleintaferelen, kinderconcerten, kroegfeesten en ondergrondse rockers die dit gratis jazzfestival kleur en smaak geven.
Als je tijdens het festival zomaar wat kuiert door de Bossche binnenstad dan mag het een wonder heten als je niet iets leuks, interessants of kleurrijks ziet of meemaakt.

44ste editie
De 44ste editie van Jazz in Duketown is onder een gunstig gesternte begonnen. Vrijdag was het erg warm, bijna tropisch. Er was veel volk op de been veelal gekleed in zomertenue. De kroegen draaiden op volle toeren. Het cafépubliek stond vaker buiten en de muzikant stond binnen te spelen zoals het geval was in café De Palm waar saxofonist Hans Dulfer speelde.

Op andere plekken was de muziek zo hypnotiserend dat het publiek gewoon niet kon stilstaan en zich liet meevoeren met de beats en ritme van de band. Vooral op het Kerkplein kwam het publiek aan zijn trekken.

Op dit plein plande de organisatie de meer avantgardistische jazz die mengvormen van dance en trance in de muziek niet schuwde. Integendeel, het was meer regel dan uitzondering.

Middagprogramma goed gevuld
Ook overdag werd het een en ander georganiseerd. Jazz in Duketown plande een flink aantal musici in voor het middagprogramma zoals het onvolprezen Mete Erker Trio op het Kerkplein.

Daarnaast waren er jamsessies en djembé workshops voor kinderen. Bij dat laatste werd kinderen gevraagd om actief deel te nemen. Daar gaven ze maar wat graag gehoor aan. Stilzitten op een stoel en luisteren naar muziek is niets voor kinderen. Die moeten hun energie kwijt. Trommelen dus!

Vermoeide ouders kunnen op een terrasje even uitpuffen, wat gaan drinken en toch luisteren naar muziek. De binnenstad van Den Bosch is vergeven van de terrasjes zoals in de Uilenburg. Vanaf je luie stoel kan je toch het een en ander aan jazz meepikken. De band Evensanne maakte gebruik van een zogenaamde Electric Wind Instrument (EWI). IJle tonen en ongrijpbare muziek.

Maar ook onder de grond werd gemusiceerd. En het was zeker geen ondermaats niveau wat jongeren in de Raadskelder onder het Bossche stadhuis lieten horen. Het Koning Willem I College (KWIC) organiseerde daar Jazz under All voor zijn muziekstudenten. De band Morning Dawn zette het volume flink open met snoeivette rock.

Ronald Rijken

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.