Blogbericht Erwin Engelsma

FaqLab Den Bosch, 24 Juni

Recensie

FaqLab in de Willem Twee Concertzaal (voorheen De Toonzaal).
FaqLab is een initiatief van de Willem Twee Muziek en Beeldende Kunst organisatie die Den Bosch als belangrijke speler op de muzikale kaart zet, ook op het gebied van elektronische muziek.
FaqLab geeft elektronische musici de kans om elkaar hun instrumenten te laten zien en vooral ook horen, en als je zelf geen muziek maakt, om er dan gewoon van te komen genieten. Op 24 juni mocht ik er te gast zijn.

 Verder verzorgt FaqLab lezingen en demonstraties door mensen die verder gevorderd zijn, zodat beginnende musici hiervan kunnen leren.

Analoog Modulaire Synthesizers
Hierbij valt op het moment nog de nadruk op Analoog Modulaire Synthesizers die tegenwoordig weer helemaal 'hot' zijn. Eén van de leuke dingen van deze instrumenten is dat je er prachtige klanken en ritmes mee kan maken, waarbij de klanken volledig electronisch door middel van oscillatoren en filters worden opgewekt en bewerkt.
En denk je nu 'gaap'? Dan mis je toch echt iets, de klankkleuren en concerten die ten gehore werden gebracht hebben allemaal een heel meeslepend karakter.
Dit keer werd er naast enkele hobbyprojecten, die laten zien hoe creatief kleine muziekmakers kunnen zijn, een heus ARP2500 studio systeem gedemonstreerd.

Klokkengelui
Klokkengelui dat net geen klokkengelui is, fluiten die net wat anders klinken dan normaal, geluiden waar geen omschrijving voor is, maar die je moet ervaren, complexe ritmes.
Het kwam allemaal voorbij, en liet mij soms in vervoering, soms verbijsterd achter.
Daarnaast huist in de Concertzaal een prachtige elektronische studio waar een geluidsdemo werd gegeven van wat er met deze originele apparatuur mogelijk is.

Sommige apparatuur werd bijna 70 jaar geleden door Philips gebruikt toen Philips nog aan de ontwikkeling van elektronische muziek werkte! Google maar eens op ‘Kid Baltan’.
Ook nu gaven de cursisten die er het vak electronische muziek compositie studeren weer een demonstratie van hun zelfgemaakte stukken.

Hierbij valt altijd weer op met hoeveel creativiteit en zorg deze stukken in elkaar worden gezet en hoe ze hun luisteraars meevoeren in een ervaring van klank en geluid.
Er komen zeker meer van dit soort festivals aan, dus als je eens wat anders wilt proberen, kom dan vooral langs.

Voor informatie: https://www.willem-twee.nl/analoge-studios/

Erwin Engelsma

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.