Blogbericht Erwin Engelsma

Opera op de Parade, 27 Juni 2017: Il Barbiere di Siviglia

Recensie

Opera op de Parade is opera zoals het bedoeld is, meteen merkbaar bij het betreden van de Parade, amusement voor het volk.
Er zaten al veel mensen op het plein, op zelf meegebrachte stoelen, een gezellig flesje en hapje er bij, ontspannen samen keuvelend.

Rossini
Van tevoren werd een inleiding gegeven op deze opera van Rossini, waarin de vrij ingewikkelde verhaallijn over liefde, bedrog, misverstanden en een vrolijk eind, waar de juiste geliefden elkaar eindelijk vonden, werd toegelicht. Rossini's muziek is altijd luchthartig, zelfs als het dramatisch is, dan nog is het licht en meeslepend.

Perfect geluid
Heel sympathiek, en ook volkomen terecht, was het compliment dat van te voren al aan de geluidstechnici werd uitgedeeld voor hun vakmanschap. Als orkest is spelen in de open lucht bijzonder moeilijk omdat je elkaar niet goed hoort en toch 'bij elkaar' moet blijven.
Dat lukt alleen als het geluid perfect in orde is. En dat was het, niet alleen voor het orkest maar ook in het publiek viel op hoe goed beheerst het geluid was, ondanks de ruimte klonk het dichtbij en hadden alle instrumenten hun eigen klankkleur behouden, en bleven de instrumenten helder klinken.

Modern feest
Het stuk opende op een modern feest met veel in goud geklede mensen, wat ik niet direct met Rossini of de opera associeerde, maar al snel werd duidelijk dat de gevoelens waar het over ging van alle tijden zijn.
De Zuid-Afrikaanse bariton Luthando Qave wist Figaro uitstekend te vertolken met zijn bijna komieke uiterlijk en blakend van zelfvertrouwen. De manier waarop zangers werden begeleid door een banjo waren voor mij onverwacht, maar paste wel in de setting. Het orkest speelde helder en vlot.

Voor iedereen die kwam was het een prachtige avond, in een goedmoedige sfeer. Een fantastisch initiatief, mogelijk gemaakt door vele sponsors.

Erwin Engelsma

  Reacties

Tryntsje van Vessem

3 jul 2017 14:49

mooie en rake recensie. was inderdaad een geweldige happening!

Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.