Blogbericht Ronald Rijken

De allerlaatste Liedertafelfestival Meierij

Interview met een gedreven organisator

Het is de aller, allerlaatste Liedertafelfestival De Meierij dat op zondag 2 juli in de Bossche binnenstad van start ging.
“Stoppen op het hoogtepunt,” zei oprichter Martin Rovers. Deze twintigste editie met 23 koren die zich verspreidden over de binnenstad, was dan ook meteen de laatste.

Op de Parade kwamen de zang- en smartlapkoren eerst bij elkaar. Wethouder Huib van Olden (CDA) van Cultuur opende het festival. Hij sprak over een prachtig evenement waar nu het doek voor is gevallen. Ik sprak vlak daarvoor met één van de oprichters, Martin Rovers.

Meneer Rovers, dit wordt de allerlaatste editie
Helaas. Ik zeg: het geesteskindje wordt vandaag begraven. Het is eenentwintig jaar geleden ontstaan, in Oirschot. Dat was het eerste festival wat dit betreft en ik dacht, hé wat leuk, dat zou ook in Den Bosch kunnen.

Maar waarom stopt het dan?
Ja, waarom stopt het dan! Ik heb het tien jaar gedaan en vond het geweldig. Na die tien jaar heb ik het overgedragen, je moet een ander ook een kans geven. Ik vond het welletjes. Het had een goede bodem om door te gaan. Maar er is in de stad zoveel te doen is. Den Bosch is overvoed aan evenementen. Er is geen weekend of er is wel iets te doen hier en dat had invloed op het financiële plaatje.

Bedoelt u subsidies van de gemeente?
Ja, de gemeente doet wel wat maar dat werd elk jaar minder. Ook de andere sponsoren zijn wat weggevallen omdat ze door iedereen benaderd worden.

De spoeling werd te dun.
Ja, de spoeling werd te dun. Degene die ons altijd geholpen heeft die ging kijken zo van ‘Ho ‘s, ik heb hun altijd gegeven, laat ik die ander ook eens wat geven’. Het heeft allemaal te maken met de overvoeding aan festiviteiten in de stad en het financiële plaatje om het allemaal te organiseren.
Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar het enthousiasme onder de deelnemers is nog steeds erg groot.

Den Bosch kent erg veel koren, toch?
Ja, ja, veel smartlap koren, veel Liedertafel en klassieke koren.

Er is genoeg aanbod.
Wat ik net heb gehoord in de wandelgangen is dat men het jammer vindt dat het niet kleinschaliger doorgevoerd gaat worden. En dat is niet aan dovemansoren gezegd. Ik ga eens kijken of ik op een kleinschaligere manier iets kan gaan doen.
Lekker zingen op een plein en laat het publiek maar meezingen. Kijken hoe dat gaat. Maar zo grootschalig zoals het nu is? Dat lukt niet meer.

Waar ik al lang aan zit te denken, is iets organiseren op klassiek terrein. Hier in Den Bosch is er Klassiek op de Dieze (Muziek op de Binnendieze, red.), maar dat kan ook op andere locaties, in de Sint-Jan, hotel Central of mooie café’s.

Een pianist met mooie liederen van Schubert, een beetje Bach, een mooi koor, een pianist die klassiek speelt. Een beetje luistermuziek in de horeca. Kijken of we dat voor elkaar krijgen.

Ronald Rijken

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.