Blogbericht Ronald Rijken

Beatles expositie Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

De verzameling van Theo Denie

Maestro’s Recordcafé viert zijn eenjarig bestaan met een kleine Beatles expositie rondom het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles dat 50 jaar geleden werd uitgebracht. De expositie bestaat voornamelijk uit collectors items van The Beatles. Zij zijn verzameld door Beatlesfan Theo Denie (63) uit Den Bosch. De items zijn te zien in een glazen vitrine achter in de platenzaak.

I Feel Fine
De tentoongestelde items zijn een greep uit de totale collectie die Theo Denie gedurende bijna zijn hele leven heeft verzameld. Theo’s eerste single die hij van The Beatles kocht, was I Feel Fine uit 1965.

“Ik ben Beatle-fan geworden na het uitkomen van I Feel Fine. Ik was toen 10 misschien net 11. Ik hoorde die plaat en vond het zo heel anders dan de rest wat ik om me heen hoorde. Ik dacht Wat hoor ik nou? De gitaaraanslag aan het begin van dat nummer al. Ik vond het helemaal geweldig.”

In het begin kocht de jonge Theo alleen singles van wat hij van zijn zakgeld overhield. Het eerste wat hij ooit van The Fab Four kocht buiten singles en elpees was een doosje met vier Beatles-poppetjes erin die aan het optreden waren. Het doosje is hij helaas kwijt.

“Vrij snel daarna heb ik twee maskers gekocht, van Ringo en John Lennon. Dat was bij een fop winkel, een goochelachtige winkel. Later zouden de maskers nog komen van die andere twee (Paul en George, red.) maar dat is er nooit van gekomen.”

In de loop der jaren groeide de verzameling Beatles-items. Theo ging beurzen af of kreeg tips van andere Beatles fans en zo vergrootte hij zijn netwerk en ook de collectie. Belangrijk moment is de ontmoeting in 1982 met de toen 15-jarige Serge Sekhuis uit Vught.

In dat jaar exposeerde Theo in de oude V&D in Den Bosch met een soortgelijke expositie als nu. Daar kwam hij Serge tegen die zijn kamer had verbouwd tot een complete Beatles museum. Met hem maakte Theo een aantal trips naar Londen en Liverpool. Serge is nu journalist bij dagblad De Limburger en schreef onlangs een artikel over de Jubileum-uitgave Sgt. Pepper’s.

Sgt. Pepper uniek
“Sgt. Pepper’s is niet de meest Beatle-achtige plaat. Beatle-achtiger is toch wel de tijd daarvòòr, met jasjes zonder kraagjes, She Loves You en Yeh, Yeh, Yeh. Dat was voor mij The Beatles.”

Begin 1966 besloten The Beatles niet meer op te treden. Ze konden door het gegil van de fans niet meer horen wat ze speelden en waren de afmattende tournees zat. John Lennon schreef in die periode dan ook het nummer Help! Van platenmaatschappij EMI kregen ze zes maanden totale vrijheid om te gaan werken en daar rolde 50 jaar geleden Sgt. Pepper’s uit de Abbey Road Studios.

“En toen het uitkwam, was dat een hele omwenteling met alles wat met popmuziek te maken had. Alles was nieuw. Ik was heel geïntrigeerd door de hoes en toen ik de plaat hoorde, dacht ik ‘Heu, is dit ook popmuziek?’ 

De uitklapbare hoes, de teksten die op de achterflap stonden afgedrukt. Het was een elpee met een thema. Sgt. Pepper’s is in alle opzichten uniek en daarom ben ik er ook zo aan verslingerd. Het is een verzameling binnen mijn verzameling.”

Intussen staan er mensen te wachten die Theo willen spreken. Het zijn allemaal Beatles fans. Theo is verguld en praat honderduit. Over bijvoorbeeld een affiche dat naast de vitrine hangt. Het is een replica van een 19-eeuws affiche en kondigt het optreden aan van circusartiest Mister Kite.

Het affiche inspireerde John Lennon tot het schrijven van het nummer For The Benefit Of Mr. Kite, een van de songs op Sgt. Pepper's. Lennon schreef het nummer met letterlijke citaten uit het affiche. Op deze manier wilde Lennon te kennen geven dat zijn songteksten geen dubbele en/of spirituele bodems en lagen kennen. 

Ronald Rijken
 

  Reacties

Theo Denie

10 jul 2017 13:03

Dank je wel Ronald. We hadden een heel fijn gesprek en daar is een heel mooi artikel uit voort gekomen.

Ronald Rijken

10 jul 2017 14:35

Dank je Theo, dat doet mij goed. Zou jij misschien Serge Sekhuis willen berichten over dit artikel?

Inke Katoen

21 jul 2017 12:19

Als Theo Denie nog eens een Bosch Beatle Mania Party wil geven voor zijn oud-collega's, zie ik helemaal zitten, ik organiseer graag mee!

Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.