Blogbericht Ronald Rijken

Lamarziendan schept gouden momenten

Interview met Jordy Sanchez en Max Joey van den Hout


Lamarziendan is ontstaan uit een behoefte om een podium aan te bieden voor professionele en beginnende artiesten. De twee aanpakkers van Lamarziendan, Jordy Sanchez en Max Joey van den Hout, zoeken het spanningsveld bewust op om zo gouden momenten op te wekken tijdens acts of sessies.

Jordy Sanchez liep al een tijdje rond met het plan om in Den Bosch een plek te maken waar professionals terecht kunnen voor een proefvoorstelling en starters een podium aangeboden krijgen.

Vorige zomer leerde Jordy Max Joey van den Hout kennen. Het klikte tussen de twee en Jordy vroeg Max of hij mee wilde doen met het opzetten van een try-out podium.

Hoe is de naam Lamarziendan ontstaan?
Jordy: Ik vond het jammer dat Den Bosch geen podium had waar je iets kon laten zien van beginnende artiesten of try-outs van professionals. Ik koester de gedachte van: waarom niet gewoon iets doen? Als je iets wil doen, Pam! Pak het aan dan heb je binnen de kortste tijd wat staan.
Die mentaliteit, die moest al gelijk in de naam zitten. Mensen zeiden tegen me 'Oh tof zo’n podium' of 'Ik heb mooie foto’s en goede teksten'. Nou, zei ik 'Laat-maar-zien-dan' en op z’n Bosch werd dat Lamarziendan. Het activeert heel erg, die naam.

In welke mate speelt jullie werk een rol in Lamarziendan?
Jordy: Voor mij geldt het zo dat alle dingen die ik heb gedaan, alle ervaringen die ik heb opgedaan in de afgelopen tien, twintig jaar, die bundel ik samen in Lamarziendan.

Max: Bij Spin Echo waar ik als performer onderdeel van ben, staat in wezen alles vast. Dat geldt zeker voor de dansers. Mijn rol zit creatief wat losser, ik kan mijn momenten pakken en weet precies waar deze zitten. Die kennis neem je mee. Onze rollen bij Lamarziendan zijn meer dienend. We zijn hier bezig andere mensen een podium te geven. Het zit ‘m bij ons vooral in de houding. In dat handelen zit alle kennis en vaardigheden besloten.

Jordy: Ik zie Lamarziendan als een experiment op meerdere vlakken om te onderzoeken hoe je een bijzonder moment kunt creëren. Omdat ik geloof dat je dat tot een bepaalde hoogte kunt sturen. Dat er daar een aantal vaste elementen van zijn. 

Zijn jullie op zoek naar een format?
Jordy: Het is eigenlijk een beetje dubbel. Eén van onze regels is om onszelf continu fris te houden, het publiek fris houden maar onszelf voortdurend te blijven vernieuwen.

Max: Van de andere kant hebben we iedere keer een echt voorbereid programma. Er is ergens wel sprake van vergelijkbare avonden, weliswaar met andere ingrediënten en andere makers, andere niveau’s.

Jordy: We proberen steeds heel verfrissend te zijn. Met een aparte programmering en zorgen dat mensen niet kunnen inkakken. Een format vind ik te rigide. We zijn meer op zoek naar een formule.

Hebben jullie al een datum voor het begin van het nieuwe seizoen??
Max: Waarschijnlijk wordt dat september of misschien oktober. We hebben een groot bestand van verschillende artiesten van verschillende genres en niveau’s. Daar kunnen we uit pikken en in schuiven.

Wat gaan jullie doen in het nieuwe seizoen??
Jordy: Er zijn wat losse plannen. We gaan kijken hoe frequent we het gaan doen. Ook omdat we zelf andere plannen hebben.

Max: Het was telkens elke laatste woensdag van de maand en dat hebben we vijf keer gedaan. Het hoeft ook niet elke maand. Je krijgt dan zoiets van: deze maand ga ik niet, ik ga wel de volgende maand, want elke maand is er toch een Lamarziendan.

Verwachtingspatronen doorbreken...?
Jordy: We blijven onafhankelijk, we zijn niet gebonden aan locatie en programmering. 

Max: Spelen met verwachtingen, niks is zeker. We zijn wel van plan om sowieso in september of oktober te beginnen. Over de locatie zijn we nu in gesprek met de Tramkade.

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.