Blogbericht Johan van Bommel

Amber Gomaa verbindt in de Muzerije (Popronde)

recensie

Amber Gomaa, die na haar tijd als zangeres bij Jett Rebel voor zichzelf is begonnen, komt vanuit Amsterdam Den Bosch voorzien van haar muziek tijdens Popronde.
Het podium, een mooi ingerichte Muzerije en zo'n 80 man staan klaar voor Amber Gomaa's optreden. Tijdens de soundcheck straalt het plezier al van haar af.

Opening
Geopend wordt er met langzame drums, dan begint Amber met zang en later volgen er akkoorden op toetsen. Ambers outfit betreft een mooie glitterblouse met sexy leren legging. De muziek luistert makkelijk weg en zet een dromerige sfeer neer met een fijne pop-factor. Na Ambers eerste lange uithaal is te merken dat het publiek onder de indruk is.

De band
De band bestaat uit een drummer, een gitarist, een toetsenist, en Amber zelf, die de vocals verzorgt, maar ook klaar zit achter de toetsen. Tijdens het nummer 'Girlfriend' is te merken hoe goed de band op elkaar is ingespeeld. Los van het feit dat Amber goed kan zingen, is ze ook een sterke bandleidster. De bandleden hebben hun ogen continu op Amber of op elkaar, zodat ze ook tijdens de geïmproviseerde jamstukken precies weten wanneer welke overgang komt.

Ondertussen is het drukker geworden in de zaal en vermaakt zo'n 100 man zich uitstekend. De gitarist stond in mijn beleving wat zacht qua volume, maar dit kan de bedoeling zijn geweest. De toetsenist speelt een vette solo op zijn synthesizer die mijn aandacht grijpt. Later in de set valt de creativiteit van de drums me op. Bijna alleen de hi-hat wordt gebruik met erg vlugge tikjes, zo af en toe afgewisseld met zwaardere geluiden van de tonnen. Het past ook opmerkelijk goed bij het nummer.

Amber performt
Amber kan duidelijk performen. Tijdens het zingen straalt ze aanstekelijke energie uit en maakt bewegingen die aansluiten op de tekst. Het is fijn en volgbaar. Tijdens een lange hoge uithaal sta ik ervan versteld hoe mooi zang eigenlijk kan zijn. Zelf luister ik niet vaak aandachtig naar zangeressen, maar dat gebeurt nú. Het is alsof ze van zichzelf een instrument maakt, dat ze maar al te goed bespeelt. 

Nummers met verhaal
Amber vertelt dat het nummer Valentine's Street over haar fijne huis in Amsterdam gaat. 'Times Are Changing' wordt sterk ingeleid met een praatje. 'Het enige dat altijd hetzelfde blijft, is dat alles altijd verandert' zegt Amber. 'Als ik me wel eens klote voel, dan probeer ik daar altijd maar aan te denken'. Hier vind ik persoonlijk veel herkenning in. Het nummer zelf wordt ook sterk uitgevoerd, er zit veel opbouw in. Ook hoor ik een vet stuk van de gitarist, dat ik graag op iets meer volume had gehoord. Het applaus dat luider klinkt dan normaal, bewijst voor mij dat er een soort verbondenheid is door het nummer.

Laatste nummer
Het laatste nummer heeft een erg vette gitaarlijn. Het zit tussen funk, rock en pop in. Het is niet alleen dansbaar, er wordt hier en daar ook echt gedanst. Amber houdt een welgemeend praatje waarin ze iedereen bedankt, terwijl op de achtergrond de instrumenten nog even doorgaan. Het was een zeer goed optreden, waarbij verschillende elementen die ik in muziek waardeer voorbij kwamen: instrumentale kundigheid, verhaal, herkenning, dansbaarheid, performance en verbinding.

Achteraf
Die verbinding is na het optreden goed te merken ook. Ik kom veel mede Jett Rebel fans tegen waarmee ik bijpraat. Ook met Amber kan ik fijn praten over het optreden en haar muziekcarrière. Dat dit in de Muzerije plaatsvindt, is voor mij extra leuk. Het is een plek waar ik wekelijks erg graag kom maar dan in normale setting. Al snel is het me duidelijk hoe hard Amber werkt en hoe leuk ze live optreden vindt: een echte muzikant. 

Door: Johan van Bommel
Foto's: Ronald Rijken (KLANKGAT) en Marjolein Tap (Studio MT)

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.