Blogbericht Johan van Bommel

The Silverfaces rockt de Knillispoort (Popronde)

recensie

The Silverfaces is een jonge, vierkoppige psychedelische bluesrock band uit Amsterdam. Eerder dit jaar stonden ze in Den Bosch op Bevrijdingsfestival, waar ze goed werden ontvangen. Tijdens Popronde staat nu een ramvolle Knillispoort te wachten, want als echte rockartiesten beginnen ze wat later.

Begin van de set
Het eerste nummer bevat hard rockende stukken, afgewisseld met rustige momenten. Martin, de toetsenist, draagt een nette jas met een snorrenprint. Ook de rest van de band oogt rock en roll. De band werkt goed samen, wat af te zien is aan de harmonieuze ‘aah’ die het nummer bevat. Deze wordt meerstemmig gezongen. Jesse, de gitarist en zanger, is erg kundig op zijn zwarte Gretch gitaar. Tijdens het zingen speelt hij snelle lickjes en voegt extra sound toe met de whammy bar.

De drums vallen in het tweede nummer opeens stil, dit zorgt voor een goede spanning. Rustig aan zetten te toetsen de sfeer voort. Er wordt opgebouwd naar een gitaarsolo, die goed in de smaak valt. De invloeden van Led Zeppelin zijn duidelijk wanneer er ook een psychedelische zang volgt. In het derde nummer wordt goed met spanningsopbouw gespeeld. Een harde bluesrock solo op gitaar volgt, en ook de toetsenist gooit een klasse solo waarin hij helemaal opgaat. Jesse en Martin krijgen het voor elkaar om de toetsen en gitaar mooi samen te laten smelten, erg muzikaal. 
Een rustige solo op toetsen volgt zodat Jesse zijn andere gitaar kan pakken, een Telecaster model. Hij komt een vliegensvlugge solo spelen recht voor het publiek. Zijn vingers vliegen over de gitaar heen en weer en de solo eindigt mooi opgebouwd in hoge gillende tonen. 

Deze band werkt hard
Vanaf het begin werkt drumster Nienke keihard. Dit is te zien aan het muzikantenzweet dat op haar voorhoofd staat. Met veel triooltjes zijn de drums continu strak. De fills komen altijd uit, zelfs op het hoge tempo waarmee ze soms speelt. Ook Javier de bassist krijgt het voor elkaar om op tijd de zijn met alle basloopjes, die zeker in het laatste nummer ‘Brother’ erg snel zijn. Hierbij verzorgt hij ook backing vocals, net als Martin achter de toetsen. Tijdens het spelen programmeert hij het effectpedaal van zijn Hammond op het tempo van de drums. Zo kan hij straks een solo spelen met een ruimtelijke delay in de maat. Achter de schermen heeft de band ook hard gewerkt, want ik hoor nauwelijks nummers die ik van Spotify ken.

Richting het eind
Een rocknummer volgt, dat erg toegankelijk is door de pop-factor van de zanglijn. In het volgende nummer zit een opbouw die je opeens laat belanden in een rustige Pink Floyd sfeer. Er wordt een stuk geïmproviseerd, hier hou ik van. Jesse verzorgt een volgende intro op gitaar. De band weet precies wanneer ze met zijn allen in moeten klappen, erg gaaf! Nienke gooit een vet stukje drumsolo en de akkoorden op toetsen zijn aanstekelijk. Het nummer ‘Thoughts Of You’ wordt gespeeld, het typeert de Silverfaces sound, waarbij er veel gerockt wordt, maar ook met rust aan spanningsbogen gewerkt wordt. In dit nummer spelen ze ook een ander nummer, erg creatief! Dit nummer heeft een soort rap-flow tijdens de coupletten. Na weer terug te komen op ‘Thoughts Of You’, wordt ‘Brother’ als laatste nummer gespeeld en dan is het optreden voorbij.

Na het optreden
Persoonlijk vond ik dit het beste optreden dat ik met Popronde in Den Bosch heb gezien. Muzikaal waren deze jongemannen en dame verrassend sterk. Deze band werkt duidelijk hard en neemt hun muziek serieus. Buiten sprak ik wat veertigers die het ook te gek vonden. Ik liep met Jesse en Martin de hoek om voor een interview, waar we in het donker tussen wat zwervers verder praten.

Door: Johan van Bommel
Foto's: Ronald Rijken

  Reacties

Peter

8 okt 2017 21:20

Deze band al eerder gespot op het bevrijdingsfestival , helaas niet in de gelegenheid dit afgelopen vrijdag nog eens te verzilveren.Eén troost , van deze heren en dame gaan we vast en zeker nog veel horen.Thnx Johan van Bommel voor je sfeerimpressie!Ben benieuwd naar de resultaten van het interview.

Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.