Blogbericht Ronald Rijken

George Kush Trio

Hip hop geflambeerd met flamenco

Het George Kush Trio trad donderdag 26 oktober in de Willem Twee concertzaal op met vier man. Als dj Jordi ook was gekomen, dan zou de band het George Kush Quintet hebben moeten heten.
Het werd nu, zonder dj, een akoestische set met zang, twee gitaren en een cajón. 
Joris Branderhorst aka George Kush (zang)
Jurijn Branderhorst (gitaar en zang)
Koen Klijsen (cajón)
Wout van der Sanden (gitaar en zang)

Kampvuur
Het verhaal gaat dat het George Kush Trio rondom een kampvuur is ontstaan. De rap van Joris en de flamenco uit Jurijns gitaar smolten samen in dat vuur. Die symbiose en dat kampvuur gevoel brachten ze mee naar de foyer van Willem Twee concertzaal.
De hip hop van George werd ondersteund door de backing vocals van zijn drie kompanen. Af en toe werd de leadvocal van George overgenomen zoals bij een nummer over bommen op Irak dat door Wout van der Sanden werd gezongen.
Het publiek was jong en reageerde enthousiast op de muziek van de band en de teksten van frontman George Kush. Bij de dansbare nummers stonden de voorste rijen niet stil. In de pauze was er even tijd voor een kort interview.

KLANKGAT: Sommige van jullie nummers zijn duidelijk beïnvloed door Spaanse muziek, gitano. En daar komt Nederlandstalige hip hop over heen. Hoe is dat zo ontstaan?
George Kush: Als producer maakte ik alleen instrumentale muziek en ik vroeg Jurijn of hij stukken gitaar wilde toevoegen aan mijn beats. Wij zijn een dag de studio ingedoken en daar kwam een heel nieuw nummer uit tevoorschijn. En dat is eigenlijk de eerste stap naar het George Kush Trio.
Jurijn: Het komt ook omdat ik in die tijd bezig was met flamenco muziek vanuit mijn klassieke gitaar studie. Die muziek wilde ik graag doordrukken in de creativiteit van George en dat is goed gelukt.

Hebben jullie veel naar Spaanse hip hop geluisterd?
George, Jurijn, Wout: Nee, nee, nee. Nog nooit.
Koen: Ik persoonlijk wel, maar ik denk dat onze sound niet per se te koppelen is aan Spaanstalige hip hop. Het is bij ons toch meer een mix van singer songwriter en hip hop.
George: Het is nooit zo geweest dat we bewust deze kant zijn op gegaan. Het is min of meer toevallig gebeurd. Ik was met hip hop bezig en Jurijn met flamenco.

Jullie sound is uniek
Jurijn: Dat jij zegt dat het uniek is, daar hebben wij ook mee geworsteld, in welk genre onze muziek past. Daar zijn wij zelf heel lang niet uitgekomen, nog steeds eigenlijk. Bij veel optredens kregen we te horen in welk genre wij eigenlijk thuishoren.

Het is toch niet erg als je wat ongrijpbaar bent?
Jurijn: Juist niet. Wij hebben tegen elkaar gezegd ‘We doen ons ding en we horen wel welk genre het is. We gaan onszelf niet in een hokje stoppen’.
Wout: Als je kijkt wat we aan muziek op onze computers hebben staan dan zie je daar de hele wereld op een lijstje. De zo verschillende muziek die wij individueel beluisteren, brengen we mee naar George Kush Trio. En dat hoor je in onze sound. De een luistert naar hip hop, de andere naar Arabische muziek, reggae, dub, dramatische muziek. We pakken overal iets mee en dat proberen we ons eigen te maken.

Auteur: Ronald Rijken
  Reacties

Johan

29 okt 2017 19:31

mooi stuk! En inderdaad juist goed als iets niet in een hokje te plaatsen is

Piedadamsam

30 okt 2017 00:15

Ze waren werkelijk te gek! Een volgend optreden ga ik zeker bijwonen.

Ruben

30 okt 2017 13:43

Ben fan canaf het eerste uur.

Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.