Blogbericht Ronald Rijken

Opening November Music

Bosch Requiem op de Parade

Het festival November Music 2017 is op donderdag 2 november Allerzielen gestart met een dans performance en een koor op de Parade in Den Bosch. 

Allerzielen
Op Allerzielen herdenken mensen hun geliefden die zijn overleden. In sommige culturen wordt die herdenkingsdag uitbundig gevierd zoals in Mexico. In Mexico gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de Aarde, en die van volwassenen op 2 november. Hier in Nederland gaat het een stuk ingetogener aan toe.

Bosch Requiem - Memorial Park
In Den Bosch wordt op 2 november sinds een aantal jaren het Bosch Requiem opgevoerd. In 2017 heeft November Music het Bosch Requiem overgenomen van de Jeroen Bosch Stichting die inmiddels is opgeheven.
November Music gaf schrijfster Désanne van Brederode en componist Anthony Fiumara de opdracht een nieuw requiem te maken. Memorial Park zoals het requiem heet, werd opgevoerd in Theater a/d Parade. Voor aanvang was er op de Parade een kort voorprogramma met een dans performance en zangkoor.

Libretto Bosch Requiem
Ik sprak voor aanvang van de dans performance even met Désanne van Brederode die het libretto schreef voor het nieuwe requiem. Zij zei dat ze het libretto behoorlijk ruim had opgezet om zo Fiumara veel vrijheid te geven voor zijn compositie. Ze wilde niet dat hij beperkt zou worden door een strak geschreven tekst. De samenwerking tussen Van Brederode en Fiumara verliep uitstekend en mogelijk ligt er in de toekomst meer in het verschiet.

Panama Pictures
Voor het Theater a/d Parade dansten vijf mannen van Panama Pictures op de muziek van een accordeonist. De beweging van hun acrobatische dans was gedragen, verstild, geheel in de geest van Allerzielen.
De dansers leken op dode zielen die even op Aarde waren teruggekeerd op zoek naar hun levende verwanten.  Zij waren zeer in zichzelf gekeerd alsof het publiek er niet stond. Al met al een rake dans op deze Dag der Doden.

Hierna traden studenten van de Fontys zanggroep onder leiding van Louis Buskens en zangeres Marijke Boon op. Het publiek spoedde zich daarna naar Theater a/d Parade voor de première van het nieuwe Bosch Requiem, Memorial Park.

Foto's Bosch Requiem @Angeline Swinkels

Ronald Rijken

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.