Blogbericht Caine Roland

Vijf verrassende talenten in de eerste ronde van de Bossche Band Battle

Een verslag van de eerste voorronde, zaterdagavond in Lohengrin

Voor iedere band die ooit begon in een garage of zolderkamer is het een droom om muziek op te nemen in een professionele studio. Dat is de hoofdprijs voor de winnaar van de Bossche Band Battle. Vijf bands kregen twintig minuten een podium en mochten helemaal losgaan, twee van hen zijn door naar de halve finale.

De muziekkelder van Lohengrin staat vol geïnteresseerden, vrienden, ouders en zenuwachtige artiesten die zelf de bühne op moeten. De drie dames van Delusionals bijten het spits af met psychedelische indierock. Hun muziek is mysterieus en duister en zou zonder moeite in de serie Stranger Things passen. Op de stem van zangeres Madelon Bruinhof zit veel galm (reverben). Ik ben benieuwd hoe ze klinkt zonder.

Roel van Dongen, programmeur van Lohengrin, geeft voor Klankgat commentaar: “Delusionals is een totaalconcept, een compleet geluid. De drumster komt met verrassende accenten.”

De drie rockende heren van Teuk Mcgraig beklimmen het podium. Qua volume lijken ze vergeten dat ze in een kelder met laag plafond staan in plaats van de W2, waar ze begin dit jaar nog optraden. Mede hierdoor had hun performance beter gekund. Wel hebben de mannen humor, zo hebben ze uitgerekend dat ze in hun set 'twee minuten kunnen lullen' en vertelt de zanger een mop om zijn geluid te testen.

Roel van Dongen: “Te hard spelen doet afbreuk aan de sound. Het optreden was spontaan, maar ook rommelig. Ik had het idee dat ik bij een repetitie was in plaats van een show.”

Bij A Fool's Errand blijft het heel het optreden druk vooraan. De vierkoppige band heeft een dappere keus gemaakt: er zijn geen vocals. Hun post-rock gaat van melodieus tot stevig en wordt omschreven als "experimentele shit of nie", dat klopt. Volgens de basgitarist gaan de nummers onder andere over “een kleine vossenjongen met grote problemen” en “een berggeit die gids is in een rebellenoorlog tegen fascisten”.

“Erg leuk om te horen, het gebruik van een blaasinstrument tussendoor is verrassend. Er mogen nog meer van dat soort variaties zijn, daarmee zullen ze verder komen,” aldus Van Dongen.

Anders dan de naam Goddammit Mike doet vermoeden maken ze vrolijke muziek op drums, bas en twee gitaren. Het valt op dat veel gitaristen gebruik maken van foot pedals met effecten, zo ook bij deze band. Hiermee geven ze een eigen draai aan hun indiepop. De bassist heet trouwens Mike.

Van Dongen: “Leuke band, de zangeres klopte erbij. Ik had het idee dat ze zenuwachtig waren of nog wat onervaren. Als ze meer meters maken kunnen ze hun publiek beter pakken.”Tot slot bestijgt ex-coverband Scarlet Rose het podium. De drummer, bassist, twee gitaren en een zanger houden de aandacht van het publiek goed vast. De band geeft ruimte aan de instrumenten, zo mogen de gitaristen vette solo's uitdelen.

“Scarlet Rose doet denken aan U2. Er zitten veel breaks in de nummers, niet echt dansbaar, maar op een festival zouden ze het goed kunnen doen. Ze staan er echt. Daarbij opgemerkt, ik hou niet van U2” zegt Roel van Dongen lachend.

Na overleg maakt de jury het juryrapport bekend: “Delusionals had een goede performance, Teuk Mcgraig was enthousiast en energiek, A Fool's Errand: top, veel energie en goede muzikanten, de zangeres van Goddammit Mike heeft een prachtige stem en Scarlet Rose maakt goede composities en de gitaristen gaven echt een show weg. A Fool's Errand en Delusionals gaan door.”

Komende voorrondes: 10 november in de Azijnfabriek en 18 november in Koudijs Kafé. Dan reikt de jury nog twee wildcards uit. Het World Skate Center (2 december) en P79 (16 december) hosten de halve finales. Op 29 december is de finale in Willem Twee. 

Tekst en beeld: Caine Roland, beeld: Roel van Dongen

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.