Blogbericht Arie de Wilde

Four Bluezz Muziekveteranen met een jazz-jas aan

Bijzondere bezetting, bijzondere muziek

De band
Four Bluezz bestaat uit vier leden met ruime ervaring in de jazz en blues muziek. Zij hebben elkaar duidelijk gevonden in het mixen van deze twee stijlen en ook in het arrangeren van bekende pop- en rocknummers die voorzien worden van jazzy en funky elementen. Four Bluezz is: Koos Boer - zang en gitaar, Theo van der Heijden - drums, Mark van Lieshout - contrabas/bas, Harm van Oss - trompet.

Bijzondere bezetting
Dat deze vier mannen elkaar hebben weten te vinden is misschien geen wonder maar levert wel zeker een uitzonderlijk kwartet op. Met Harm op trompet en Mark regelmatig op contrabas weet je eigenlijk al dat er iets gaat gebeuren wat niet gewoon is. Koos met zijn bijzondere gitaarspel, en Theo die op 14 jarige leeftijd al achter de pannen en deksels zat maken het geheel compleet.

Bijzondere covers
In twee sets van een uur was het in Muziekcafé Het Warm Onthaal een aaneenschakeling van zeer knap bewerkte covers van onder meer Chet Baker, Aretha Franklin, Lowell Fulson, Beatles, Miles Davis en Rolling Stones waar het publiek zowel verrast als enthousiast op reageerde. De bewerkingen van Chain Of Fools, Come Together, Just A Fool, Mustang Sally, The Thrill Is Gone, Checkin’ On My Baby gingen erin als gesneden koek.

De band speelt covers. Wat mij betreft mag je echter gerust spreken van eigen werk omdat de arrangementen van dien aard zijn dat er soms totaal andere nummers ontstaan. Summertime bijvoorbeeld wordt een funky nummer, The Thrill Is Gone krijgt een pittige jazz-jas aan en Mick Jagger aanschouwt het heilig vuur als hij Satisfaction by Four Bluezz zou horen. Een ronduit prachtige bewerking.

Geen zolderkamertje
Het stemgeluid van Koos past uitstekend bij de door de band ingeslagen weg, zijn fingerpicking gitaarspel is een genot om naar te luisteren, Harm bespeelt zijn trompet op een manier die hij zeker niet op een zolderkamertje zichzelf heeft aangeleerd, mooie melodische klanken en een goede volumetechniek verraden zijn conservatorium achtergrond.
Mark op basgitaar laat regelmatig prachtige riffs horen waarbij hij af en toe over zijn hals heen ‘fietst’ of het niks is. Theo is ronduit een professionele drummer. Een klap is een klap en een tik is een tik, en met hier en daar een subtiele roffel valt hij wel degelijk op. Samen met Mark vormt hij een steady-on basis die bij de soms pittig bewerkte nummers zeker noodzakelijk is.

Vier muzikanten die samen op een heel creatieve en energieke manier hun muziek uitdragen en een heel andere kijk geven op blues, jazz, rock en pop. Four Bluezz, een naam die absoluut het onthouden waard is.

Door: Arie de Wilde

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.