Blogbericht Ronald Rijken

Afwisselend eerste Open Podium t Opkikkertje

Singer songwriters uit Den Bosch


Den Bosch herbergt veel singer songwriters. Nu er steeds meer (kleine) podia komen in de stad, kunnen zij vaker optreden voor eigen publiek. Eetcafé 't Opkikkertje aan de Markt stelt bijna iedere vrijdag een podium open voor solisten en bands.

Open Podium ’t Opkikkertje 
Anne van Damme zat op een barkruk in een hoek van eetcafé ’t Opkikkertje met gitaar en microfoon, de standaarduitrusting van een singer songwriter. Het café was lekker gevuld. Aan de linkerkant stond uitgaanspubliek aan staande tafels en aan de andere kant van het kleine pand zat een groep vriendinnen. Op het feeëriek verlichte terras waren enige tafels bezet. De aanloop voor deze openingsavond van het open Podium Opkikkertje was veelbelovend.

Eigen nummers en één guilty pleasure?
Anne begon rond 22.00 uur aan haar set en aan haar was het welbekende spits afbijten van dit nieuwe podium in de Bossche binnenstad. Zij zong voornamelijk eigen nummers zoals dat een singer songwriter betaamt. Van Damme studeerde vorig jaar af aan de Rock Academy van Tilburg met singer songwriter als hoofdvak en showact als tweede.?

Haar enige uitstapje van deze avond was een cover van het nummer Baby One More Time van good ol' Britney Spears [tegenwoordig zeer succesvol met haar shows in Las Vegas, red.]. Op uitdrukkelijk verzoek van Anne mocht er hard meegezongen worden. Daar werd dan ook gehoor aan gegeven. Vol verve werd de yell ‘Oh, baby, baby’ in de zaak gescandeerd. “Dat nummer is mijn guilty pleasure en van vele anderen, denk ik. Het wordt altijd leuk opgepakt.”

Afwisseling
Anne heeft een mooie stijl en een prettige stem om naar te luisteren. Een absolute voorwaarde in haar genre want je stem en een gitaar zijn de enige 'wapens' waarmee je het podium betreedt. En in een klein pand zoals ’t Opkikkertje staan en zitten de mensen heel dichtbij. “Ik hou van afwisseling. De ene keer in een klein café zoals deze en dan weer in een grote zaal met goed geluid en mooie belichting. Vanavond is één van de weinige shows die ik momenteel doe. Ik ben aan het schrijven. Volgend jaar komt nieuw werk uit. Op EP en Spotify.” Anne sloot haar set af met het liefdeslied My Hearth waar dit jaar een videoclip van is gemaakt.

Entertainer Neill Heron
?Je hebt singer songwriters in vele vormen en maten. Neill Heron artiestennaam van Niels Hereijgers is van een geheel ander kaliber dan Anne van Damme. Bij Anne staat haar muziek boven alles, Neill is meer een uitbundige entertainer, een rasartiest. Bij hem is de act net zo belangrijk als de muziek. Hij converseerde net zoveel met de mensen in ’t Opkikkertje als Anne maar het leek of hij de mensen al jaren kende. Er ontstond een leuk vraag- en antwoordspel.

Neill riep ook regelmatig of iemand een verzoeknummer wilde horen. Dat kwam hem een beetje duur te staan, want in de vriendinnengroep zat een fan van het Zweedse ABBA. Zij wilde hun nummer Super Trouper (1980) horen. Neill leek verrast en ging er aanvankelijk niet op in.
Maar hij rekende niet op de kracht van internet en smartphones. Een jongen uit het publiek had de lyrics van dat bewuste ABBA-nummer opgezocht en Neill moest er aan geloven. Lezend vanaf het scherm van het mobiel voldeed hij aan het verzoek wat leidde tot grote hilariteit. De cover I Will Always Love You van Whitney Houston leverde dezelfde reactie op.

Neill heeft een krachtige stem wat past bij zijn extraverte aard en act. Als frontman van een band zou hij geen slecht figuur slaan. Hij is binnenkort te zien in de tv-show The Voice of Holland op RTL4.

Al met al was het een geslaagde opening van dit nieuwe podium met twee artiesten die zo verschillend zijn in hun muziekkeuzes en act. Door hen bij elkaar te plaatsen werd het een aangenaam avondvullend programma.

Ronald Rijken 

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.