Blogbericht Arie de Wilde

De Joekels blues in je moerstaal

Een indrukwekkend avontuur

De band
Enkele jaren geleden kreeg Jan Schapendonk het idee om een deel van zijn verleden in Nederlandstalige blues om te zetten. Samen met een drietal door de wol geverfde muzikanten heeft hij dat idee vorm kunnen geven.

De band bestaat uit:
Bas van den Booren (gitaar), heeft gespeeld in Slow Blow Fuse, een Brabantse bluesband die 10 jaar lang heeft getourd door het hele land (en daarbuiten) en speelt, naast de Joekels ook in de Duketown Dogs en Doctor Bluezzzzzz.
Paul Delforterie (drums). Paul heeft samen met Bas in Slow Blow Fuse gespeeld en is naast de Joekels oa ook als pianist bij de Dirt Kings en in veel gelegenheidsgroepen actief.
Jan Schapendonk (zang). Jan neemt de zang voor zijn rekening, verdiept zich in de Nederlandstalige teksten en is naast de Joekels ook zanger bij bluesband Gadja waarin hij de blues een warm hart toedraagt.
Peter Zerner (basgitaar). Ook Peter heeft in Slow Blow Fuse gespeeld en is naast de Joekels actief in BlueSox en DCM6.

Een indrukwekkend avontuur
Verleden, gevoel, gedachten en humor in blues thema’s verwerken is niet zomaar even gedaan, daarbij stuitend op het feit dat het Nederlands niet de makkelijkste taal is om dat in te doen. Het werd echt een ding om het zo maar eens te zeggen. Jan Schapendonk  is daar bijzonder goed in geslaagd, zó goed dat het avontuur nog lang niet voorbij lijkt.

Het optreden
Deze vier mannen kennen het klappen van de zweep wel. Met een repertoire dat bestaat uit volledig eigen werk en nummers waarbij melodieën van bv ZZ Top, The Free, Poppa Chuby en Jimi Hendrix op een waardige aangepaste manier gebruikt zijn, maakten zij er in Muziekcafé Het Warm Onthaal een zinderende middag van.

Enthousiast publiek
Bas met uitstekend gitaarwerk, Peter met melodische partijen op zijn five-string, Paul die ondanks twee gekneusde polsen toch nog wel even gave roffels en mooie combi’s liet horen en Jan met forse stem en krachtige uithalen bezorgden het ruim aanwezige en enthousiaste publiek een prachtig middagconcert. Met stevige tempo’s, mooie ballads en ingetogen slow blues waren er zeker kippenvel momenten. Zelf vond ik de Nederlandse vertolking van Little Wings van Jimi Hendrix van grote klasse.

De Joekels: een Nederlandstalige succesformule

Door: Arie de Wilde

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.