Blogbericht Caine Roland

Extince: vergane glorie, maar o, zo lekker

Harde raps en een stukje nostalgie

Een van de grondleggers van de Nederlandser hiphop is zonder twijfel rapper Extince. Afgelopen zaterdag stond hij in P79 waar de sfeer van de jaren ’90 hier en daar de kelder insloop: er waren enkele trainingsbroeken, shirts met een gekke print en veel kale koppen (vroeger misschien geschoren, nu simpelweg omdat er geen haar meer groeit). Het is al bij het voorprogramma druk en zodra rapcollega Kleine Jay de hiphopgoeroe aankondigt, klinkt er een enthousiast geluid uit het publiek.

Heel de avond blijft het gezellig en gemoedelijk. Het Brabantse imago van Extince staat nog steeds als een huis. Hij heeft een ik-stap-zo-weer-op-m’n-scooter outfit aan, inclusief Nikes, bomberjack en muts. Op het podium is niet te zien dat de rapper dit jaar zijn 50e verjaardag vierde, hij beweegt flink en laat het publiek meedoen met zijn nummers. Een enkeling kan de teksten helemaal meezingen. Hoewel er flink wat jongeren in de zaal staan, ziet het er naar uit alsof de meeste bezoekers voor dit optreden een oppas hebben moeten regelen voor de kleine.

Dj Y’skid, die onder andere beats maakt voor Fresku, draait de plaatjes aan elkaar waar Extince overheen rapt. Wanneer het tempo van de nummers omhoog gaat, klinkt ook het applaus luider. Kleine Jay benoemt precies de reden dat het druk is in de zaal: ‘Extince is een lyrical miracle en we zijn ermee groot geworden’, hij rapt nog een stukje mee en geeft daarna de stage weer terug. ‘De Prins’ vertelt dat zijn hit Spraakwater dit jaar 21 is geworden, hij komt er natuurlijk niet mee weg als hij het nummer niet zou doen. Hier kijkt iedereen al de hele avond naar uit en ze worden niet teleurgesteld.

Zijn baardje is hij kwijt, maar verder heeft hij het nog steeds.
 
Voorprogramma
In het voorprogramma staat de band Potential Criminal. De vijfkoppige groep speelt alleen eigen tracks die soulvol en funky klinken, met lekkere gitaarrifjes, een oldskool hiphop vibe en natuurlijk een goede dosis rap. De nummers komen van hun nieuwe EP 'Observe'. Het is duidelijk dat de band al sinds 2011 bezig is, de heren en dame zijn niet bang om op het podium te staan en hun ding te doen. Zo krijgt de drummer een solo waar de andere muzikanten gehurkt naar kijken terwijl ze meebewegen op de maat.

Tegelijkertijd is het contact met het publiek ook goed. De energieke zanger springt op en neer over het podium en benoemt de Nederlandse mentaliteit om niet helemaal vooraan te willen staan bij een concert. Inderdaad, er is een 'Hollandse halvemaan' vrij voor het podium. De rapper maakt hier gretig gebruik van en springt van de stage tussen het publiek om daar zijn teksten ten gehore te brengen.

Als afsluiter van de avond draait een van Den Bosch’ bekendste huis-dj’s, Dr. Robinson, plaatjes.
 

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.