Blogbericht Johan Kramer

Huiskamerconcert in café t Opkikkertje met Rock Martin en Gerard Mei

Van sing-a-long tot instrumentaal

Dit kleine café op de Markt in Den Bosch is vrijdagavond 12 januari het decor voor twee intieme optredens. Twee keer een man met gitaar in een soort van huiskamerconcert setting.

Rock Martin
Om 22.00 uur bijt Rock Martin het spits af. Voor deze singer songwriter uit Rosmalen zal het haast gevoeld hebben alsof hij in zijn eigen huis aan het spelen is. Er is familie aanwezig, waaronder zijn vrouw en dochter, alsmede wat collega’s en vrienden. Ze hebben het zo te zien goed naar hun zin.

Expliciete teksten
De over het algemeen redelijk korte nummers zijn best wel persoonlijk naar mijn idee, met vrij expliciete teksten, die niet altijd iets aan de fantasie overlaten.
Er komen verschillende thema’s langs en voor aanvang van elk nummer geeft Martin een korte uitleg waar het nummer over gaat. Zo gaat het nummer “Chris” over een jeugdvriend die hij uit het oog verloren is en gaat “You’re The One” níet over zijn vrouw, maar “It’s Getting Better Every Day” weer wél over zijn vrouw.
Dan volgt er nog een nummer die hij voor zijn vader heeft geschreven en ook één over de geboorte van zijn jongste dochter. Maar ook een wereldser thema wordt niet geschuwd. “Refugee” gaat over de vluchtelingenproblematiek en dat doet hem echt wat zo te merken, want hier hoor je voor het eerst iets meer venijn in zijn doorgaans melancholische warme stem.

Sing-a- long
We eindigen wel vrolijk met een heuse sing-a- long. Iedereen moet meezingen met “Wonderland”.  “Ja ook jij Ed, eerder hou ik niet op met dit nummer!” grapt Martin tegen iemand uit het publiek. Ed wil eigenlijk niet, maar hij houdt het niet heel lang vol want met zoveel aandacht wordt zijn gezicht bijkans nét zo rood als zijn trui en gaat hij dus tóch overstag en dat betekent dan ook meteen het einde van de set van Rock Martin.

Gerard Mei
Na een korte pauze is het de beurt aan Gerard Mei. Hij speelt instrumentale nummers in de fingerpicking stijl van Harry Sacksioni, waarbij hij tegelijktijdig de bas, ritme en melodie op zijn gitaar speelt. En dat doet hij zeer bekwaam. Zéker als je bedenkt dat hij pas op latere leeftijd intensiever gitaar is gaan spelen met behulp van het boek “De Sacksioni Methode” en een clinic van Harry Sacksioni zelf.

Opmerkelijke titels
“Scarborough Fair” van Simon en Garfunkel is het eerste nummer dat ten gehore gebracht wordt. Knap gedaan en heel herkenbaar, maar toch mis ik dan de zang een beetje.
Daarna speelt Gerard een aantal korte nummers, covers van Sacksioni, met opmerkelijke titels als “Uitgespeeld”  en “Kattendans” , gevolgd door een eigen nummer met de titel “Wervelwind”. Hij had tijdens de clinic de opdracht van Sacksioni gekregen een nummer te schrijven als je vrolijk bent. Daar is dit nummer uitgekomen dat weliswaar in mineur begint, maar daarna inderdaad vrolijk klinkt. Missie geslaagd zou ik zeggen.
Dan volgt er weer een wat bekendere cover,  “Here Comes The Sun” van The Beatles. Voorzichtig wordt er her en der meegezongen.

Gevarieerde set
Er zit best wel wat variatie in de set. Zo is “Goofy” de naam van een wat meer bluesy nummer en denkt Ed, die dit keer niet mee hoeft te zingen, “The Godfathers’Theme” te herkennen, al is er over de exacte titel wat discussie.
Als afsluiter speelt ook Gerard een nummer dat hij heeft geschreven voor zijn dochter getiteld “Marlotte”.

Sinds 21 november is er bij cafe ’t Opkikkertje op de Markt in Den Bosch elke vrijdag live muziek.

Tekst en foto's: Johan Kramer

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.