Blogbericht Susanne Silvertant

Reisverslag International Ceramic Festival, Yunnan, China

Vijf internationale keramisten geven workshop in Xishuangbanna

Xishuangbanna                                       8 – 30 december 2017; China

 

 

Halverwege 2017 werd ik benaderd door Simone en Joke van Galerie Terra Delft of ik zin had in een reisje naar Yunnan, China. Het bleek dat ik door Jackson-Li, waarmee deze Galerie een samenwerkingsverband heeft was geselecteerd om deel te nemen aan een Culture and Arts Festival in Xishuangbanna, Yunnan.

Op 8 december arriveerden we op het vliegveld, opgewacht door een ontvangstcommitée met enorme bossen prachtige kleurrijke bloemen.

Na het inrichten en de indrukwekkende opening van de International Ceramic Exhibition in het Museum op Minorities braken 2 intensieve weken aan.

Jackson-Li had 5 keramisten; ‘masters’ uit verschillende delen van de wereld samengebracht in een pottenbakkerij in Xishuangbanna. We zouden een groep internationale cursisten gaan begeleiden. Daarmee zou ook een samenwerking en wisselwerking tot stand komen tussen de keramisten en cursisten enerzijds en de werknemers van de pottenbakkerij anderzijds. Samen met de openingsceremonie van 1000 door deze Dai-pottenbakkerij met de hand gemaakte potten die voorzien werden door kaarsjes en een film van deze traditionele manier van keramiek maken door de Dai (dit is een bevolkingsgroep, een van de 25 bevolkingsgroepen die in Yunnan leven), werd ook aandacht gevraagd voor deze ambachtelijke vervaardiging van keramiek.

Het werden onvergetelijke weken: nieuwe inzichten werden gedeeld en toegepast. Er waren vele lezingen, thee-ceremonies en films. Er werd hard gewerkt en verschillende stooktechnieken werden toegepast. We namen deel aan vele feesten met muziek, dans en bijzondere gerechten.

We hebben veel gereisd om de cultuur beter te leren kennen: Dai-dorpen werden bezocht, een paper-making village, thee-plantages en dit alles werd afgesloten met fantastische maaltijden uit de beroemde keuken van Yunnan.

Het was een geweldige, intensieve tijd. Yunnan is een feest voor de zintuigen: de kleuren, geuren, geluiden en smaken.

De mooie, warme, gastvrije en kleurrijke mensen die je meteen in je hart sluit zijn als de bloemen bij onze ontvangst op het vliegveld.

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.