Blogbericht Johan van Bommel

De Likt: Verstand op nul en blikken op oneindig

verslag optreden Rauwkost

De Rotterdamse hiphopformatie De Likt is één van de grotere namen op Rauwkost. Met hun grote hoeveelheid podiumervaring, vulgaire teksten en creatieve videoclips die tot in de honderdduizenden views lopen, heeft deze band zich wel bewezen.

Frontman Jordy Dijkshoorn is weer volledig hersteld van een gebroken nek en heeft zin om Den Bosch te komen vermaken.

De sfeer zit er gelijk goed in als De Likt opkomt. Een volle grote zaal van het Willem Twee Poppodium is er klaar voor. Bij de eerste nummers wordt er al gedanst en het applaus na de nummers getuigt van overtuiging. Met Giorgi op toetsen en keytar en John op de synthesizer wordt er echt een feestje gebouwd. Al helemaal als Jordy en Giorgi ook hun eigen dansmoves op het podium laten zien.

De muziek is echt van deze tijd. De sound is elektronisch, funky en er valt goed op te dansen. Hier worden vulgaire teksten overheen gerapt, die aansluiten bij wat Jordy uitstraalt. Halve liters bier, shag, bloed en ups en downs zijn onder andere woorden die veel terugkomen. Een ander aanstekelijk nummer gaat over het maken van een selfie met een iPhone en het hebben van een afspraak, maar niet weten hoe laat.

Wat me opvalt is hoe erg het publiek erbij betrokken wordt. Op deze manier wordt de show echt een ervaring die je mee naar huis neemt achteraf. Jordy zelf werd vaak op de handen van het publiek gedragen, terwijl hij door rapte. Niet alleen hij, maar ook mensen uit het publiek zelf mochten worden gedragen door het publiek. Jordy zorgde er wel voor dat er iemand op het podium kwam en dat het publiek klaar stond om diegene op te vangen. Dit wist Jordy allemaal vloeiend voor elkaar te krijgen, erg knap. Zijn showmanschap wordt nog duidelijker wanneer hij na een korte instrumentale break terug het podium opkomt in een lange potloodventersjas. Al snel gaat deze uit en is de rest van zijn tatoeages zichtbaar, en staat hij in een glimmende rode onderbroek.

Na de show sprak ik de band backstage, waar ik vroeg naar één gouden regel als het gaat om shows geven. ‘Verstand op nul en blikken op oneindig’ vertelde Jordy me. Het was een super relaxte en aardige gast. Later gingen we nog eten in het café van de Willem Twee, waar Woordlustig bezig was, een blok vol poëzie en spoken word. Op die manier werd er nagenoten van de optredens uit de middag, en uitgekeken naar de rest van het Rauwkost festival. 

Tekst: Johan van Bommel
Foto's: Jane Duursma en Superformosa

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.