Blogbericht Ronald Rijken

Improvisaties met ballen van Wild Organ & Drums

Spelplezier in crossovers

Wild Organ & Drums is een tweekoppige formatie die goed op elkaar is ingespeeld. Als rechtgeaarde jazzmusici staat improvisatie hoog in het vaandel van Hans de Wild en Peter Weissink. Het argeloze publiek in de foyer van Willem Twee concertzaal meende misschien dat het een goed ingestudeerd en afgemeten optreden meemaakte, maar de werkelijkheid was anders op deze donderdagavond 22 februari.

Dat wil niet zeggen dat het chaos troef is bij dit Amsterdams duo. Verre van dat. Drummer Peter Weissink volgt op strakke wijze de akkoorden die uit de keyboards - de organs - van Hans de Wild komen. Het is trouwens gissen wanneer er wordt geïmproviseerd want de energieke crossover sound van het tweetal schalde naadloos de foyer in. Er wordt gelukkig ook niet oeverloos gejamd. Gemiddeld duren de nummers van Wild Organ & Drums zo’n vijf à zes minuten wat duidt op een gedisciplineerde improvisatievermogen. Je kan en mag dat meesterschap noemen.

Spelplezier
Omringd door een digitale Hammond XK-1 (de echte Hammond orgel was thuis gelaten want te zwaar), een Moog synthesizer en een Nord Electro 5 keyboard voelde Hans de Wild zich helemaal in zijn element. Het spelplezier spatte er vanaf en dat was te zien aan zijn mimiek en lichaamshouding én in het oogcontact met drummer Peter Weissink. Jazz, funk, soul, house, dance en hip hop en zo nu en dan een beetje symfonische rock à la Emmerson, Lake and Palmer werden door elkaar gemengd. Het klopte als een bus met een aanstekelijk gemengde klankkleur erin.

Hans de Wild draait er zijn hand niet voor om: “Ik houd van jazz, maar ik vind andere muziek ook helemaal te gek. Ik ben opgegroeid met James Brown en rock muziek. En toen ging ik naar de funk en veel later kwam bij mij de jazz om de hoek kijken. Wat wij spelen, is een soort vermenging van alle muziek die ik gewoon erg mooi vind. Improvisatie is natuurlijk de basis van jazz. Wij improviseren heel veel. Maar er zit ook veel andere muziek in, funk, een beetje hip hop, dance.”

Drummer Peter Weissink is goed op zijn organist ingespeeld. “Ik ben ook door heel veel verschillende muziekstromingen beïnvloed. Ik laat me gewoon leiden en sturen door wat mij aangereikt wordt. Dat doet Hans en daar laat ik mijn visie en emoties op botvieren. En als het bijvoorbeeld uit die hip hop sfeer komt dan zijn we goed op elkaar aangewezen, we komen allebei uit dezelfde hoek.”

Hans: “We zijn in principe goed op elkaar ingespeeld, veel concerten gespeeld en we repeteren ook vaak. We zijn een dikke twee jaar bij elkaar, nu. Ik ben momenteel aan het componeren voor een iets grotere bezetting. Dat is voor een nieuw album. Het zal ook weer funk georiënteerd zijn met iets meer jazz dan op de ep Wild Organ & Drums. En ja, er zit ook veel hip hop in. Er komt een rapper én een bassist bij. In maart beginnen de opnames die nog vóór de zomer worden afgerond.”

Hans en Peter gaven twee toegiften weg waaronder een cover van Higher Ground  van het legendarische album Innervisions van Stevie Wonder. En dat klonk een stuk feller dan het origineel. Het was moeilijk stilzitten in de kleine foyer.

Geplande evenementen: 25 februari in Dú Pont te Roermond en 21 april Top Music Fest in Bemmel, Glederland.

Website: http://wildorgandrums.nl

Foto's en video: Ronald Rijken

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.