Blogbericht Ronald Rijken

Elektronica festival haalt weer grote namen binnen

FAQ Festival 2018 start met Krautrocker Roedelius

“Het is alweer de negende editie van het FAQ Festival,“ sprak mede-organisator Mitchell van Dinter het publiek toe in de Willem Twee concertzaal. Van Dinther werd geflankeerd door zijn collega Rikkert Brok. “Het festival wordt vanavond geopend door Kit Downes en Roedelius. Rikkert en ik hebben al heel lang geprobeerd Roedelius binnen te halen en wij zijn erg blij dat dat nu is gelukt.” 

Kit Downes 
Na het publiek veel plezier toe te wensen verlaten beide mannen het podium van de voormalige synagoge waar twee tafels staan, opgetast met allerlei elektronische apparatuur, met daarnaast de concertzaalvleugel. Het licht in de zaal wordt gedimd en nauwelijks hoorbaar kronkelt een sonoor geluid op. Het wachten is nu op de Britse jazzmusicus Kit Downes die het podium zal betreden, maar er komt helemaal niemand opdagen. De plafondverlichting straalt paars licht uit dat de sfeer in de zaal nog meer doet verstillen. Het werkt in ieder geval concentratie verhogend.

Het sonore en pulserende geluid vult inmiddels de hele zaal als een orgel wordt ingezet. Je hebt totaal geen idee waar dat instrument staat als je voor de eerste keer in deze zaal een concert bijwoont. Op het podium is nog steeds geen levend wezen te bekennen. Is Kit Downes misschien niet komen opdagen en heeft hij een voorgeprogrammeerde compositie gestuurd die nu wordt afgespeeld? 

Het publiek dat stoïcijns op zijn stoel zit, geeft zich cerebraal over aan de elektronische bas- en fluittonen en het orgelspel van Downes. Zo ook de Amerikaanse producer/dj Alfred Darlington of Weisberg-Roberts aka Daedelus (what's in a name) die ook aanwezig is. Hij is al een paar dagen in Den Bosch om zijn werk voor te bereiden in de studio’s van Willem Twee. Daedelus geeft zijn performance op zaterdag 24 maart weg.

Kit Downes heeft bij het spelen gelukkig niet gekozen voor geleidelijke overgangen tussen de elektronica en het orgel. Die twee werelden kruizen en overlappen elkaar gedurende het hele stuk dat zo’n twintig minuten duurt. De gedeelten waarin het orgelspel de boventoon voert, versterken de meditatieve sfeer die zijn werk oproept, gekoppeld aan de religieuze entourage van dit omgebouwde gebedshuis.

De set eindigt waarmee zij begon maar dan omgekeerd. Het is secondenlang doodstil in de zaal als er vanaf boven het balkon ‘That’s all’ wordt geroepen. Downes speelde boven op het balkon van de zaal waar ook het vaste orgel van Willem Twee staat. Hij zei na afloop van het concert dat hij het liefst afgezonderd speelt, zonder mensen om zich heen.

Roedelius
Hans-Joachim Roedelius (1934) is met recht een pionier te noemen in de elektronische muziek. Hij maakte ook deel uit van de krautrock bands Cluster en Harmonia. De legendarische Brian Eno beschreef Harmonia als de ‘belangrijkste rockband ter wereld’. Dat is voor rekening van Eno, maar het is zonder meer dat de rol van Roedelius voor de hedendaagse muziek - met name voor de dance - gewoon niet is weg te denken.
Zonder Roedelius waarschijnlijk geen Kraftwerk, zonder Kraftwerk geen house ergo geen dance. Mitchell van Dinther en Rikkert Brok zijn dan ook terecht trots dat zij er in zijn geslaagd deze icoon naar het FAQ Festival binnen te halen.

Net als bij Kit Downes kiest Roedelius voor het zacht opkomen van de muziek die de hele zaal langzaamaan vult. Maar daar waar Kit Downes vasthield aan het ambient karakter en geen enkele keer in crescendo uitschoot, speelt Roedelius de harde beat van de dance om haar snel weer weg te laten sterven tot wat getjilpt van vogels en geruis van bladeren. De Duitse musicus maakt net als Downes gebruik van een klassiek instrument, de donkere vleugel die op het podium van Willem Twee staat. Roedelius toont aan dat hij ook op een vleugel een rasartiest is. Het publiek luistert zeer aandachtig naar de zoet-melancholische klanken van het pianospel die de zaal omhullen.

Kit Downes volgde een bijna mathematisch schema in zijn spel, Roedelius laat zich meer leiden door emotie. Ook hier weer die eeuwige strijd tussen gevoel en verstand. Uiteindelijk eindigt Roedelius zijn stuk op identieke wijze als zijn Britse vakgenoot, uitdovend tot het helemaal is weggestorven.

Fulco Ottervanger ft. Achim Zepezauer
Na deze twee uitvoeringen wordt in de foyer van de Willem Twee stevig geïmproviseerd door het duo Fulco Ottervanger en Achim Zepezauer. FAQ Festival 2018 is begonnen.

Vrijdag 23 maart in Willem Twee concertzaal
Koreless plays Reich
Thomas Lehn & Marcus Schmickler
Rashad Becker
Nimble Philip

Zaterdag 24 maart FAQxSpatial in Willem Twee poppodium
Daedelus (live)
I-F
Ross From Friends
Unit Moebius
Damien Dubrovnik
Adi Gelbart
Spatial Collective
Iris Rijskamp
Will Oirson
Julian Edwardes
Tempodooloo
MAAR… by: Arvid & Marie
Rotibabi
Nimble Philip

Foto's: Ronald Rijken

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.