Blogbericht Jan Douwe Krist

Broken Brass Ensemble viert geslaagd feestje in Willem Twee poppodium

New Orleansjazz uit Friesland

De achtkoppige blazersband Broken Brass Ensemble deed afgelopen vrijdag de W2 aan als onderdeel van zijn jubileumtour. “Een hele wereldreis van Friesland, via Groningen, naar Utrecht en nu Den Bosch” wordt het tijdens het optreden grappend nog genoemd. Toch zit er wel een kern van waarheid in: de Friese band speelde op eerdere tours door heel Europa.

Ondanks dat ze op hun wereldreis ongetwijfeld voor vollere zalen hebben gestaan, begint het concert ontzettend energiek. De muziek van Broken Brass Ensemble laat zich nog het best omschrijven als een eigentijdse versie van New Orleansjazz. Soms neigt het meer naar de funk, soms maken de complexe ritmes het erg jazzy, maar altijd staan de blazers centraal in de typische big bandsound.

Daarmee doet de band zijn naam eer aan: vijf blazers vormen samen het front van de band, en nemen afwisselend ook het contact met het publiek en bij enkele nummers de zang op zich. Iets meer op de achtergrond vormen een drummer, percussionist en trombonist de ruggengraat van de band.

De big bandsound is aanstekelijk, maar het duurt even voordat het publiek erin komt. Misschien omdat in de eerste nummers het tempo al behoorlijk hoog ligt, waardoor het soms moeilijk bij te houden is. De muziek zit gelaagd in elkaar en er gebeurt veel op het podium. Als je even niet oplet raak je de draad snel kwijt.

Na de eerste paar nummers gaat het tempo iets omlaag en krijgt het publiek de smaak steeds meer te pakken. De band heeft dan ook een aanstekelijke energie en het plezier straalt er vanaf. Door het optreden heen krijgt bijna elk bandlid de ruimte voor een solo, en blijkt de percussionist nog te kunnen rappen ook. Het is bijna jammer dat hij dit maar één keer doet.

De vijf blazers praten de nummers vrolijk en met gevoel voor theater aan elkaar. Hoogtepunt wat dat betreft is als de saxofonist overlijdt en een nummer later weer tot leven komt. De show bouwt na deze herrijzenis toe naar een spetterend einde. Eigen nummers Got the Funk en Cuzco worden heerlijk funky en meeslepend gespeeld, maar de climax volgt met twee bekende covers die in de zaal worden gespeeld. Tijdens de bijna honderdjarige klassieker I’ll Fly Away loopt de band het publiek in, waarna nog een cover van Triftshop van Macklemore wordt ingezet. Als de band, nog steeds blazend, richting de merchandisestand loopt en het optreden toch echt is afgelopen, is het moeilijk om niet met een brede glimlach de zaal te verlaten.


Tekst: Jan Douwe Krist
Foto's: Ronald Rijken en Sandra Leijtens Photography
Met dank aan de organisatie van Willem Twee poppodium

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.