Blogbericht Arie de Wilde

Bluesband Down & Dirty, blues met ballen

Gevoelig en ruig

Down & Dirty is een band uit Noordoost-Brabant die al sinds 2000 actief is in het blues circuit, in bruine cafés en op blues festivals in Nederland en België. De band stond o.a. in het voorprogramma van King King en Julian Sas en speelde ook met Sax Gordon. De muziek van de band kenmerkt zich door een robuust blues geluid. Blues die je pakt.

Variatie in blues
Geïnspireerd door onder meer Walter Trout, George Thorogood, BB King en Luther Allison, waarvan ook enkele nummers gespeeld worden en met een hele puist eigen werk is een repertoire in elkaar geknutseld wat barst van de variatie. Blues eenzijdig? Daar geloven de heren muzikanten niet in.. Ze laten dan ook duidelijk horen dat blues zeer veelzijdig is, soms gevoelig (down), soms ruig (dirty).

Cd releases
In 2008 wordt hun debuut cd ‘Someday’ uitgebracht. Een schijf die alle kanten op gaat en laat horen dat Down & Dirty zich inderdaad absoluut niet vast pint op één blues stijl. De nummers komen allemaal uit hun eigen creatieve koffertje. In 2014 volgt ‘Jamming At Lucifer’s’. Ook hierop allemaal eigen werk waaronder twee nummers die terughaken op het tragische overlijden van twee bandleden in 2008 en 2009. Maar ook de humor ontbreekt niet getuige het in Brabants dialect geschreven nummer ‘Doe Di Doe Dè, Doe Di Dur Nog Es Efkes Bè'.    

Energiek, dynamisch en gepassioneerd
Je haalt wèl wat in huis als je deze band boekt. Zo ook in Muziekcafé Het warm Onthaal waar op koningsdag de band aantrad. Met een zeer veelzijdig repertoire van veel eigen werk, gemixt met wat covers laat Down & Dirty er geen twijfel over bestaan dat je met blues heel veel kanten op kan. Dat is ook de kracht waarmee deze muzikanten hun ding doen.

Frontman Frank, ook nog gitarist, zingt met zijn diepe, rauwe stem loepzuiver de sterren van de hemel. Daarbij stuitert hij, energiek en gepassioneerd zoals hij is, over het podium alsof het niks is. Sologitarist Jan laat zijn gitaar gieren waar het maar kan, met creatieve solo’s en gave ‘fill ups’ in het geheel. Toetsenman Ronnie tovert de gekste geluiden en swingende grooves uit zijn klavier. John op basgitaar en Nico achter de drums zorgen voor een gewoonweg perfecte rock solid basis. Wim op saxofoon laat mooie melodieën horen, met soms verrassende uithalen en completeert daarmee op een gave manier deze heel goed geoliede en op elkaar ingespeelde band..

En dan…gas er op
Kenmerkend voor Down & Dirty is dat ze elkaar gedurende de show, want dàt is het zonder meer, de hele tijd aan het opjutten zijn om er vooral nog nèt even een schepje bovenop te doen. Dat merk je bij ‘Black Cat Blues’ , een wat jazzy nummer. Maar ook bij ’You And Me’ wat weer naar rock & roll neigt. ‘Bad Luck Coming My Way’ en ‘Someday’ zijn dan weer mooie slow blues nummers waarin respectievelijk saxofonist en gitarist prachtig werk laten horen. ‘P&A Boogie’ is recht toe recht aan boogie woogie stijl hetgeen je niet zou verwachten omdat het nummer gaat over het verlies van twee overleden bandleden. Dit wetend heeft het nummer, althans voor mij, een bijzondere lading gekregen. ‘What’s Going On’ en ‘’ On The Way Out’ zijn stevige, up tempo bluesnummers. ‘Doe Di Doe Dè’ is rock & roll in je moers taal geblazen, waarvan ik bijna zeker weet dat het refrein bij menigeen daaaagen in het hoofd blijft hangen.

Wel covers…maarrrr
Tussen voornoemd eigen werk door worden covers gebracht waaraan een behoorlijke D0wn & Dirty draai is gegeven. Ik noem er een paar: ‘Matchbox‘ van Jonny Lang, ‘You Can’t Always Get What You Want’ van The Rolling Stones en ‘A Little Less Conversation’ van Elvis Presley. Allen op een dusdanige manier gebracht dat ik rustig durf te zeggen dat het eigenlijk eigen nummers zijn geworden.

Al met al
Down & Dirty moet je meemaken. De manier waarop zij zeer professioneel, met emotie en vol overtuiging een berg positieve energie het publiek in slingeren is geweldig. Je kan er niet omheen, het pakt je.

Info
De Band: Frank van den Hoogen- gitaar/zang, Jan van Gompel- gitaar, John van Zuijlen- Bas/zang, Nico Vreeburg- drums, Ronnie Nellenstijn- toetsen, Wim van der Heijden- sax/zang.

Volgende optreden: 10 mei Bluestour Cuijk café Posthoorn.

http://www.downanddirty.nl/

  Reacties

Nico Vreeburg

7 mei 2018 11:09

Hallo Arie,dank je wel voor je bijdrage en enthousiasme over ons optreden. Tot de volgende keer.

Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.