Blogbericht Ronald Rijken

Jacqueline Govaert koestert muzikaal verleden

Zonovergoten Bevrijdingsfestival Brabant 2018

“Ik ben al heel vaak in Den Bosch geweest voor optredens en zo. Maar op dit terrein van de Pettelaar ben ik nog nooit geweest. Toen ik hier met de bus aanreed, dacht ik ‘Waar is de Sint-Jan?’.”

Het is Jacqueline Govaert ten voeten uit om zo met haar publiek te praten en over haar tijd te spreken dat ze rondtoerde met Krezip. Een tijd die niemand is vergeten die Krezip toen volgde. Krezip, de meest succesvolle band die de Rockacademie van Tilburg ooit voortbracht.

Meer pop dan rock
Jacqueline Govaert beet het spits af van deze 2018-editie van het Bevrijdingsfestival Brabant. Dat gaat haar goed af. Op een of andere manier vindt ze het wel prettig om in Brabant – in Den Bosch – het festival te starten. Govaert heeft voor de gelegenheid een blauwe mantelpak aangetrokken, maar dat blijkt al snel iets te warm. Niet de warmte van de podiumlichten wordt haar te veel maar de felle zon die pal op het hoofdpodium schijnt. Het blauwe jasje gaat dan ook snel uit.

Het is lang geleden dat ik haar live op het podium heb gezien. De laatste keer bestond Krezip nog en bezorgde de band het publiek in het toen nog W2 geheten Bossche podium een rockende set. Hoe anders is de vrouw die ik nu hoor spelen. Volwassen en less wild. De perfecte performer om dit festival in Den Bosch te openen. Govaert maakt pop in een hoge categorie en het zijn vooral de ballads die indruk maken. Dat was in de tijd van Krezip eigenlijk ook zo, realiseer ik me nu. Maar toen trokken de rocknummers meer de aandacht, mijn aandacht.

Medley
Haar laatste album Lighthearted Years uit 2017 belichaamt eigenlijk haar hele optreden en waarin zij meerdere keren samen met het publiek herinneringen ophaalt aan die lichtvoetige en onbezorgde Krezip jaren. De optredens in de W2 en Clara klooster die zoveel hebben betekend voor de band. Die lichte melancholie mondt dan ook uit in een medley van de bekendste nummers van Krezip met 'I Would Stay' als hoogtepunt. Tijdens de medley staat Jacqueline solo op het podium achter de piano. De bandleden zijn achter de coulissen verdwenen en zij staat er alleen voor en wordt weer de frontwoman van Krezip en maakt dit gedeelte van haar optreden gedenkwaardig.

Voor het album Lighthearted Years werkte Jacqueline onder meer samen met Mitchell Froom die de eerste drie albums van Crowded House produceerde. Govaert vertelt dat ze de samenwerking met Froom zeer waardevol vindt. Haar cover van het nummer 'Weather With You' van Crowded House is dan ook geen verrassing. Ze laat met een wat langere intro het publiek gissen welke cover ze gaat spelen, maar als ze het refrein van het nummer zingt, valt het publiek graag in.

Wat volgt zijn aanstekelijke popsongs tot aan het einde toe en dan is het opeens afgelopen. Geen toegift want het publiek vraagt er niet naar en misschien past een ‘we want more’ ook niet in het strakke schema van dit festival. Hoe anders was het toen, in die onbezorgde tijd. "Way back," zoals Jacqueline dat zelf zei.

Zwart-wit foto: Arnold Bertens ©Black Flamingo

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.