Blogbericht Johan Kramer

Rilan & The Bombardiers

Zwoele soulklanken op een volle en meedeinende Parade

Het is zondag 20 mei, eind van de middag op dag drie van Jazz In Duketown. Terwijl de zon nog hoog aan de hemel staat boven de Parade met de Sint Jan op de achtergrond is het tijd voor de funky soulmuziek van Rilan & The Bombardiers. Deze zwoele klanken passen perfect in de sfeer op de Parade, waar het publiek, al dan niet met een biertje of wijntje in de hand, in afwachting is van wat gaat komen.


Vanmorgen wakker geworden in Luxemburg en nu staan ze alweer in Den Bosch. De Bombardiers staan al klaar als de charismatische Rilan Ramhane, zoals de frontman voluit heet, het podium betreedt. Het is een opvallende verschijning die Rilan, met zijn vintage look kleding lijkt hij zo uit de begin jaren zeventig te komen. En daarbij komt dan nog zijn grote zonnebril, gouden oorhanger en afrokapsel waarmee hij de aandacht naar zich toe trekt. Maar zijn belangrijkste wapenfeit is natuurlijk die heerlijk raspende soulstem. Als je je ogen sluit dan lijkt het net alsof je naar een zwarte soulzanger uit de late jaren zestig aan het luisteren bent in de stijl van Wilson Pickett.

De eerste twee nummers zijn meteen lekker swingend, waarna het tempo in het derde nummer iets terugzakt. Bassist Azim laat zien dat hij van meerdere markten thuis is, want hij speelt naast bas ook een lekker potje gitaar, in dit geval met een bottleneck, waardoor het een beetje bluesy klinkt. En in het nummer hierna speelt hij de toetsen, waarmee hij een soort blazersensemble creëert.

Als dan de single Supernatural gespeeld wordt, zie je dat het publiek er goed op reageert en lekker gaat dansen. Rilan zelf is ook erg beweeglijk en gebruikt het hele podium voor zijn coole dance moves en daarnaast kruipt hij ook nog af en toe achter de toetsen. Dan volgt de nieuwste single I Believe, wat bijna een gospel nummer zou kunnen zijn door het meerstemmig refrein en daarna de zomerse meedeiner Trippin. Het is mooi om te zien hoe de interactie is tussen de verschillende bandleden. Ze zoeken elkaar regelmatig op.
En we gaan gewoon verder met dansen, zeker als het nummer Wanna Dance heet. Het klinkt alsof Daft Punk en Nile Rogers langs zijn geweest in de studio. Hoe dan ook, you know it makes you wanna dance! Walking On Fire zou dan weer een echte soul classic kunnen zijn. Maar dan wel met een eigentijds breakje. Tijdens het laatste nummer wordt iedereen gevraagd om door de knieën te gaan, om dan bij het refrein weer op te springen en te dansen, een aloud succesvol recept, maar het werkt.

Na de zomer komt het nieuwe album uit van Rilan & The Bombardiers, waarvan we vandaag al een voorproefje kregen en dat smaakt naar meer. Tot die tijd moeten de nieuw verworven fans van vandaag het doen met hun speciaal voor de tour vervaardigde EP in geel kartonnen hoesje, maar dan wél voorzien van een persoonlijk bedankje van de sympathieke Rilan zelf. Deze vindt dan ook gretig aftrek.

Voor wie Rilan & The Bombardiers nog live wil zien kan op 24 mei naar het Handpicked Festival in Vuren. Ze zijn ook de support act van UB40 en Madness op 10 augustus bij Strijp S in Eindhoven.

Foto's: Ronald Rijken

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.