Blogbericht Jan Douwe Krist

Greyheads openen podium Kerkplein van Jazz in Duketown in stijl

Making jazz great again

Het Kerkplein kent van alle podia van Jazz in Duketown de spannendste programmering. Jonge, experimentele acts krijgen daar de kans om het jazzpubliek voor zich te winnen. De allereerste band die dat dit jaar mocht proberen was Greyheads, een 7-koppige band die jazz combineert met hiphop en elektronica.

Dat betekent overigens niet dat er een rapper of DJ naast de muzikanten op het podium staat. Van hiphop heeft het vooral op abstracter niveau wat weg. Goede hiphop kan groovy en strak tegelijk zijn, een combinatie die Greyheads ook onder de knie heeft. Drummer Nello Biasini zet een strakke basis neer waarop de overige bandleden funky en jazzy melodieën neerzetten. In veel nummers is een prominente rol voor de dwarsfluit weggelegd, wat erg goed werkt. Ook bassist Damien Roussos valt op: als hij de ruimte krijgt neemt hij de muziek zo mee naar de p-funk van de jaren ’70.

De elektronica komt vooral naar voren in samples en geluidsfragmenten die de sfeer afmaken. Het meest memorabel is een bewerkte speech van Donald Trump: “I will make jazz great again”, waarna de muziek langzaam wordt ingezet. De meeste nummers, ook degene zonder Trump-speech, beginnen zo: een rustig, sfeervol begin, wat geleidelijk naar een climax toewerkt. Een paar keer duren de intro’s net iets te lang, en vervliegen de tonen in de buitenlucht. Dat zou beter in een intiemere jazzclub werken. Gelukkig pakt het meestal juist erg goed uit en bouwen de nummers heerlijk geleidelijk op, met drums die steeds de aanzet geven voor de volgende tempowisseling.

Maakt Greyheads “jazz great again”? Ik zou niet durven zeggen dat de jazz in een grote crisis verkeerde waar Greyheads het genre eigenhandig uit heeft gered, maar de band laat wel zien waarom jazz in 2018 nog steeds great is.Bandleden
Andrés Pasinetti – flute
Ukko Heinonen – sax
Ebba Asman – trombone
Ruud van Halder – guitar
Matthijs Geerts – keys
Damien Roussos – bass
Nello Biasini – drums

Foto’s: Ronald Rijken

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.