Blogbericht Mourad Majaiti

Kovacs hoeft zich niet meer te verschuilen

Sharon Kovacs verruilt duistere kant in Cheap Smell Tour

Kovacs, Sharon Kovacs, lijkt de nieuwe ster te worden die Nederland en daarna de wereld gaat veroveren. Nederlands muzikale talentenpoel lijkt een onuitputtelijke bron waar de ene parel na de andere naar boven komt drijven, maar sinds Anouk midden jaren 90 maakte geen zangeres meer zo’n verpletterende indruk als Kovacs.

Kovacs Cheap Smell Tour
Sharon Kovacs genoot haar zangopleiding in Eindhoven waarna ze zich in de kijker speelde bij Oscar Holleman, producer die onder andere Krezip en Within Temptation naar de top bracht en die Kovacs tot zijn persoonlijke project bombardeerde. Hij ontdekte al vroeg hoeveel potentie ze heeft en wat de rest van Nederland langzaamaan begint te beseffen. Het succes van haar nieuwe CD Cheap Smell en de tour langs elf uitverkochte zalen maakt duidelijk dat we hier met een ster in wording te maken hebben.

Vrijdag 21 september is ze terug in het Willem Twee Poppodium, waar het voor haar drie jaar geleden met haar eerste optreden ooit, allemaal is begonnen. Zoals ze zelf zegt, geeft dat de avond een speciaal randje, waardoor ze het extra wil laten slagen. Maar voor het zover is, krijgen we eerst een opwarmer.

Support act gewijzigd
Vooraf is er enige onduidelijkheid wat betreft het voorprogramma. Er was aangekondigd dat Ellenor Vora zou openen zoals de voorgaande twee shows. Maar het management koos afgelopen week voor een ander gezicht, namelijk singer/songwriter Judy Blank. Waar Ellenor Vora vooral herinnerde aan de duistere kant in de nummers van Kovacs, is met Judy Blank duidelijk de transitie gemaakt zoals ook Kovacs heeft met haar nieuwe plaat. Frisser en vrolijker. Al komt dàt voor Judy er nog niet uit als ze vanavond voor de leeuwen wordt geworpen.

Gewapend met slechts een gitaar en een dim spotlight op een verder donker podium brengt Judy Blank voorzichtig haar nummers aan de volgelopen zaal. Ze doet haar best en voorin kan ze rekenen op de nodige waardering voor folky, kleurrijke nummers, maar het merendeel van de mensen ziet de rustige performance als een goed excuus om even bij te kletsen. Hoe goed ze ook zingt, speelt en vooral ook lacht, ze wint het publiek niet voor zich. Zonde, want het meisje doet echt haar best. Haar verlegenheid en matig volume spelen haar parten waardoor het slechts voort lijkt te kabbelen en de set nergens spannend lijkt te worden. Hopelijk voor haar komt hier verbetering in gaandeweg de tour.

Scherp contrast
Een scherper contrast blijkt niet mogelijk. Als het tijd is voor Kovacs, de hoofdact, ziet men een gitzwart podium die de eerste twee nummers slechts miniem wordt verlicht. Kovacs met uitgebreide band heeft meteen de volle aandacht als ze begint aan opener I Better Run. Haar dijk van een stem verstomt gelijk de hele zaal. Daarna komt er behalve meer licht, tegelijk ook meer sfeer, schwung en bombast in het optreden en laat ze het publiek alle hoeken van de zaal en zichzelf zien.

Kovacs kan voortaan zonder haar bontmuts. Ze hoeft zich niet meer te verschuilen. Haar gezichtsuitdrukkingen en heftige moves over het podium zijn nu wapens die ze gretig inzet om haar nummers kracht bij te zetten en een haast perfecte show te spelen. Want dat is het gewoon, nieuw of oude, swingende of ingetogen, Sharon Kovacs blinkt op alle nummers uit. Hoe zwaarmoedig of beladen de onderwerpen ervan ook zijn, ze worden met overtuiging gespeeld wat leidt tot een jazzy, waanzinnig en heftige show, waarvan het niet anders kan dan dat het alle aanwezigen voldaan en tevreden terug kijken.

Het verschil met haar eerste keer in Willem Twee is groot. Maar dat haar onzekerheid niet geheel verdwenen is, blijkt wel als ze probeert meer interactie te vinden met het publiek tussen de nummers door. Met haar onnozele spontane verhalen en met slechte timing en punch lines krijgt ze toch de lachers op haar hand en houdt ze de stemming er goed in.

Aan het geheel valt ook weinig aan te merken. Vanavond blijkt dat de ingeslagen weg op het nieuwe album ook live een goede is geweest en ik hoop dat ze deze lijn weet door te trekken. Wat de toekomst voor haar gaat brengen, is nu nog gissen, maar ik stel voor om over een paar jaar Kovacs naar het songfestival te sturen. Als iemand die kan winnen voor Nederland, is het wel een verschijning als Sharon Kovacs.

Foto’s: Arnold Bertens
website: blackflamingo.nl

Met dank aan Willem Twee poppodium

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.